Mediji čekaju pare: Vlada još nije usvojila pravilnik za konkurs

Konkurs za finansiranje projekata u 2019. nećemo raspisati dok ne dobijemo novi Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa. Nadam se da će stići u toku meseca, ali ako ne stigne – neće biti ni konkursa, kaže za „Novosti“ Aleksandar Gajović, državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture.

Ukoliko Vlada ne usvoji ove godine Pravilnik, Gajović kaže da će Ministarstvo imati u veliki problem: konkursa bez Pravilnika ne može da bude, a Ministarstvo ima zakonsku obavezu da ga raspiše.

– Kao legalisti, apelujemo da Pravilnik dobije zeleno svetlo, jer ne želimo da kršimo propise – kaže Gajović.

Novi Pravilnik već četiri meseca čeka mišljenje Vladinog sekretarijata za zakonodavstvo. Gajović se prvo nadao da će biti gotov do kraja godine, a zatim do sredine aprila:

– Kada sam to izjavljivao, izražavao sam najveći optimizam. Vojvodina i dosta lokalnih samouprava uveliko raspisuju konkurse po starom, ali mi imamo preporuku da sačekamo novi akt.

Novi propis, kako se očekuje, trebalo bi da omogući da proces finansiranja medija bude transparentniji, da izbor u komisijama koje odlučuju koji će projekti dobiti pare iz državne kase bude profesionalniji i da mogućnost zloupotreba bude svedena na minimum.

Novosti