Medijima potrebna četiri nova dokumenta za APR

Od 1. januara naredne godine izdavači medija biće u obavezi da Registru medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre dostave još četiri nova dokumenta. Ona se odnose na rodnu ravnopravnost, zaštitu uređivačke politike, zapošljavanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja za novinare i medijske radnike.

Ilustracija

Ove obaveze predviđene su Zakonom o javnom informisanju i medijima. U APR-u nisu znali da kažu u kojoj formi će se ovi dokumenti dostavljati, odnosno kako će izgledati, ali će „Agencija uputstva objaviti blagovremeno“, a sva dokumenta „početi da registruje i objavljuje od 1. januara 2025.“

Za nedostavljanje ovih dokumenata Zakon nije predvideo kazne.

Inače, novi medijski Zakon koji je usvojen krajem prošle godine mogao bi da prouzrokuje gašenje malih medija u Srbiji. Iako su brojni medijski uposlenici tokom javnih rasprava, koje su prethodile usvajanju zakona, upozoravali da Zakon nije dobar te da može dovesti do zatvaranja medija, država nije imala sluha i podlegla je pritisku „spolja“.

Kao posledica novog Zakona, medijski dinar poreskih obveznika iz Prijepolja mogli bi da dele ljudi iz Vranja, Šida, Beograda i drugih gradova koji verovatno i ne znaju gde se Prijepolje nalazi, a građane bi mogli da informišu mediji iz Surdulice, Paraćina, Sombora, jer valjda bolje poznaju prilike od lokalnih medija.

PP Media