Medijska akcija za novinarku iz Topole – ostala je bez dinara zbog jedne slike, sada Mariji treba pomoć

Čačak/Topola – Čačanski portal N2 vlasnika Nanada Nešovića tužio je, zbog jedne fotografije na kojoj je Ivica Dačić, Mariju Lazarević osnivača portala TopPres iz Topole.

Foto: UMMR

Nešović je za duševne bolove, autorska prava i sudske troškove tražio preko 300 000 ali sudskim poravnanjem dobio je 182 000 dinara koje će ova devojka morati da mu isplati u roku od mesec dana.
„Bio je nemilosrdan, iako smo ga molile moja sestra i ja, da mi bar razloži na neke duže rate. Sve što sam zaradila ove godine uzeto mi je za jednu jedinu fotografiju i sudske troškove. Očajna sam, moraću da zatvorim medij koji sam gradila pet godina danonoćnim radom. A da ne pričam da sam od te crkavice izdržavala staru baku i bolesnu majku, sama i bez ičije pomoći“, priča Marija kroz suze.

Ova topolska novinarka redak je primer časnog poslenika javne reči iako oskudeva sa opremom i novcem. Uspela je da kao dete sa sela podigne mediji koji je postao prozor u svet ne samo njenim seljanima iz Lipovca nego celoj opštini a i šire. Svakodnevno je na zadatku i nema mesta u kraju gde nije stigla. Istovremeno je glava kuće u kojoj se brine o dve stare i nemoćne osobe, majci i baki. Ali nije se predavala, komšije kažu da se radi o neverovatnoj osobi koja stiže da gaji stoku, baštu a često ćete je videti kako kao muškarac radi najteže fizičke poslove. „Ona nam je desna ruka, pre neki dan nam je istrugala drva, a nikada ne ode da se ne javi i pita treba li šta. Divna devojka, strašno je šta su joj uradili“, kaže njena prva komšinica u selu Lipovac.

Udruženje medija i medijskih radnika pokrenulo je danas akciju kako bi pomogli ovoj devojci da plati kaznu, preživi zimu i spreči zatvaranje media TopPresa (www.toppress.rs)

Predsednik udruženja Gvozden Nikolić pozvao je sve kolege, redakcije i privrednike da opredele sredstva ovom mediju ako su u mogućnosti.
„Poštovani prijatelji, pozivam Vas da zajedno pomognemo u očuvanju jednog medija i pružimo podršku Mariji Lazarević koja je neverovatnom snagom nosila jedan težak posao godinama. Na žalost pravo i pravda su dva različita pojma, Marija je sjajan primer buduće generacije novinara koji se ne libi da uđe među narod već živi sa njim. I svi oni koji se bave naplatom ,,DUŠEVNOG BOLA,, na ovaj način ne rade dobro ni sebi ni drugom. Predlažem im da svakodnevno čitaju po deset puta Njagoševu rečenicu ,,Čast i bruka žive dovjeka”.”

Račun za opstanak TopPres medija i pomoć Mariji Lazarević novinarki iz sela Lipovac je sledeći:

Marija Lazarević PR TOP-MEDIJA, Topola
broj računa: 200-3165360101897-98

Oni koji žele novac mogu uplatiti i na privatan račun:

Marija Lazarević, selo Lipovac, Topola
broj računa: 160-5300100209413-38 Banka Intesa

Udruženje medija i medijskih radnika

PP Media