Međunarodna konferencija CESNA B na Zlataru

Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B iz Beograda u saradnji sa Internacionalnim Univerzitetom Travnik i opštinom Nova Varoš organzovali su u hotelu Zlatarski biseri konferenciju sa međunarodnim učešćem na temu „Prekogranična saradnja i turizma sa akcenotm na Zlatar i Novu Varoš”.

Akademik prof. Slobodan Nešković rekao je da CESNA B fukncioniše punih 13 godina i da im je ovo 96 konferencija međunarodnog karaktera koju su organizovali sa relevantnim faktorima iz zemlje i inostranstva.

Tema Konferencije bilka je “Prekogranična i turizam sa akcentom na Zlatar i Novu Varoš” foto: www.ppmedia.rs

„Prvenstveno mislim na organe državne uprave i lokalne samouprave. Za sada smo ostvarili saradnju sa 47 gradova i opštine. Zatim tu su i različite visokoobrazovane institucije, privrednici, privredne komore, tu su i međunarodne organizacija. OEPS, Fondacija Hans Zajden, univerziteti iz Rumunije, Bugarske, Poljske, BiH i Hrvatske, Makedonije. Nakon tih konferencija izdali smo 26 knjiga, zbornika radova”, rekao je Nešković

On je izrazio i veliku zahvalnost i predsedniku opštine Nova Varoš Radosavu Vasiljeviću jer je podržao ovaj skup i time pokazao kako lokalna samouprav treba ne samo da vrši funkciju vlasti nego i da radi i ovakve aktivnosti koje unapređuju stanje kroz edukaciju, razne grupne obuke i osposobljavanja.

Akademik profesor dr Slobodan Nešković, foto: www.ppmedia.rs

„Konferencija ima cilj da kroz neke bitne i moderne aspekte razvoja sagleda esencijalni postulat razvoja turizma i prekogranične saradnje, kao i drugih oblasti koje su bitne za razvoj ruralno područje, koje je 84 odsto ukupnog prostora Srbije, što je najveća šansta razvoja Srbije”, kazao je Nešković.

Prema njegovim rečima angažovan je 21 izlagač na čijim predavanjima će se okupiti predsavnici akademske zajednice, državnih institucija i privrednih subjekata.

„Predavači su respektabilni univerzitetski profesori, istaknuti naučni radnici, akademici. Obradićemo teme sa naučno stručnog aspekta, gde ćemo dati odgovarajuće zaključke”, ističe Nešković.

On dodaje da je ovo posticaj i postrek za Novu Varoš, koja poslednjih godina beleži izvanredne rezultate u realizaciji projekata i napreduje u raznim sferama javnog života, sve je to rezultat izuzetnog angažmana i uspešnog delovanja menadžmenta lokalne samouprave.

Predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da je ovo dobra prilika da se svi uvere u ono što je u ovoj lokalnoj samoupravi urađeno i šta je planirano.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, foto: www.ppmedia.rs

„Nova Varoš nalazi se na 1.000 metara nadmorske visine sa 16.500 stanovnika. Od tog broja pola je u gradu pola po selima, u kojima se opština i pre, a nadam se i posle mene trudila da ulaže u infrastrukturu. Nama je posebno drago da je danas prisutno ovoliko doktora, profesora i akademikan koji će nam dati svoje viđenje razvoja novovaroške opštine i turizma, stanja privrede i poljoprivrede, i plan razvoja”, rekao je Vasiljević dodajući da mu je drago što je prof. Nešković izabrao baš Zlatar za ovu konferenciju, jer je takva promocija ovoj planini i potrebna.
Izvor: PP Media i GZS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *