Međuverski susret u Prijepolju: Nadbiskup Hočevar posetio opštinu na Limu, pokreće se inicijativa za obnovu rimokatoličke kapele iz 19. veka

Prijepolje – Prvi čovek Rimokatoličke crkve u Srbiji, nadbiskup i metropolit beogradski monsinjor Stanislav Hočevar sa saradnicima posetio je Prijepolje.

Međuverski susret u Prijepolju, foto: Rina

Povod posete jeste pokretanje inicijative za obnovu katoličke kapele iz 19. vijeka, koja je jedan od najznačajnijih simbola Prijepolja. Tim povodom nadbiskup Hočevar je pre sastanka sa predstavnicima tradicionalnih vjerskih zajednica, primljen od strane funkcionera lokalne samouprave sa kojima je obišao katoličku kapelu na Limu.

Uvaženog gosta zajednički su dočekali predstavnici Islamske zajednice, Pravoslavne crkve, kao i predstavnici opštine Prijepolje. Zatim je usledio sastanak u manastiru Mileševi. Ispred Islamske zajednice Srbije sastanku su prisustvovali glavni imam Prijepolja dr Nadir ef. Dacić i imam Hamza ef. Rovčanin.

Srpsku Pravoslavnu Crkvu predstavljao je vladika mileševski Atanasije Rakita, ujedno i domaćin ovog eminentnog skupa a opštinu Prijepolje Vladimir Babić, predsednik opštine, kao i Zoran Petrić, član opštinskog vijeća nadležan za odnose sa vjerskim zajednicama.

Razgovaralo se i o značaju međuverskog dijaloga i dobrih odnosa u višekonfesionalnim sredinama, a prisutni su međusobno razmijenili i prigodne poklone.

Rina i PP Media