Medved uništio pčelinjak u okolini Nove Varoši

Nova Varoš – Nezvani gost posetio je meštane u selu Puljci kod Nove Varoši i ostavio ih u strahu. Medved je nikad bliže prišao kućama i domaćinu Milomiru Gujaničiću uništio četiri košnice. Ranije su medvedi samo obilazili oko sela, a sada su prvi put načinili veću materijlanu štetu.

Medved se sladio u pčelinjaku kod Nove Varoši, foto: Rina

– On je u moj pčelinjak dolazio dve večeri. Prvu noć je preskočio ogradu visoku preko metar, polomio četiri košnice i preturio dve. Dobro se zasladio i otišao. Nakon toga, tri noći kasnije opet je svraćao. Ja sam ostao da dežuram, pa se medved uplašio svetla ispred kuće i pobegao. Ovo se ranije nikada nije dešavalo, da divlje zveri naprave štetu među košnicama, rekao je za RINU Milomir.

On je dugogodišnji pčelar i u selu Puljci ima pčelinjak sa oko 50 košnica. Inače, živi u gradu ali imanje redovno obilazi. Ipak, pošto se radi o napuštenom zaseoku medvedi su sada već bez straha prišli domaćinstvima.

– Ogradio sam pčelinjak, ali pokazalo se da to nije dovoljno. Moraću da dežuram nekoliko narednih dana ne bi li ih spasio, ali sam i postavio električnu ogradu kako bih se dodatno obezbedio, dodaje ovaj iskuni pčelar.

Osim medveda koji su napravili štetu na košnicama, velike probleme meštanima planinskih sela prave i vukovi koji neretko upadaju u torove i kolju stoku.

Rina i PP Media