„Banjica“ pravo gradilište

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš  – Radovi na drugoj fazi izgradnje Regionalne transfer stanice Banjica sa reciklažnim dvorištem teku planiranom dinamikom, istakao je direktor ovog preduzeća Ljubenko Vasiljević. Druga faza radova obuhvata izgradnju vodovoda za potrebe transfer stanice, dalekovoda, pristupnog puta i priključka na državni put.

Teška mehanizacija probija put, foto: PP Media

Na lokaciji predviđenoj za izgradnju Regionalne sanitarne deponije Banjica, u blizini regionalnog puta Bistrica – Uvac, prizor je gotovo neprepoznatljiv. Za nepuna tri meseca, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, prokopan je put kroz brdo, mašine su na svakom koraku zbog čega se saobraćaj na ovom delu putu odvija naizmenično.

-Vodovod smo skoro završili, ostalo je malo radova. Izvode se radovi na saobraćajnom priključku na državni put koji će obezbediti nesmetan prilazak ka deponiji iz pravca Bistrice i iz Priboja. Narednih dana počinju radovi na izgradnji dalekovoda. Struja će se podzemnim kablovima dovesti od Železničke stanice Bistrica – objašnjava Ljubenko Vasiljević, direktor RSD Banjica.

Ljubenko Vjetrović direktor RSD „Banjica“, foto: PP Media

Sredstva za izuzetno zahtevne radove obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

– Sve postupke sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine koje je obezbedilo i kompletna sredstva za ovu fazu radova. Izvođač radova je Jadran iz Beograda, a podizvđači su Putevi Užice, Elektromontaža Kraljevo i Stabil pro iz Užica – ističe  Vasiljević.

Foto: A.Rovčanin

Izgradnja transfer stanice „Banjica“ preduslov  je  za uspostavljanje modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom ka kojem će gravitirati opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. Po završetku radova, na ovu lokaciju će se dovoziti otpad koji će nakon selekcije i pretovara biti transportovan u Regionalni centar „Duboko“ u Užicu. 

PP Media