Medžlis IZ Prijepolje: Odlični odnosi Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve u Prijepolju

Prijepolje – Na poziv Eparhije mileševske upućen Islamskoj zajednici, svečanosti povodom praznika hrama manastira Mileševe, prisustvovao je imam Hamza efendija Rovčanin. 

Svečanosti su prisustvovali novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović, predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić,  član Opštinskog veća zudužen za odnose sa verskim zajednicama Zoran Petrić, predstavnici lokalnih vlasti Priboja, Nove Varoši, Sjenice i Pljevalja, kao i mnogi drugi predstavnici političkog, javnog i kulturnog života. 

Nakon kulturno-umetničkog programa koji je održan u manastirskom kompleksu, u riznici je upriličen svečani ručak za sve goste. Efendija Rovčanin se na poziv domaćina na ručku obratio okupljenima, upućujući svoje lične i prenoseći pozdrave i čestitke glavnog imama Prijepolja dr Nadira ef. Dacića, koji je zbog službenih obaveza izostao.

Efendija Hamza Rovčanin je posebno pozdravio uvaženog domaćina Episkopa mileševskog Atanasija ističući da su svi naši verski objekti i obe naše verske zajednice neprocenjivo bogatstvo koje nam valja zajednički očuvati i poštovati i izražavajući želju da se saradnja Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve još više unapredi. 

– Ovakvi susreti su odraz odličnih odnosa i međusobnog poštovanja koje u Prijepolju gaje Medžlis IZ-e Prijepolje, Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Eparhija mileševska, Srpske pravoslavne crkve, kao tradicionalne verske zajednice u Srbiji. Takvi odnosi su u skladu sa učenjem naših vera i u skladu sa duhom našeg Prijepolja koje je po tome od davnina poznato i mnogima može poslužiti kao svetli primer – naveli su iz Mdžlisa IZ-e Prijepolje. 

PP Media