Malinu plaćaju 195 dinara

Nova Varoš/Prijepolje – „Zlatarplastova“ hladnjača u Bistrici, jedina u novovaroškom kraju, počela je sa otkupom maline. Кilogram vilameta plaća se 195 dinara na otkupnim stanicama na terenu, a 200 dinara u hladnjači, dok je cena mikera 215, donosno 220 dinara.

Foto: A.Rovčanin

Prve količine otkupljne su pre desetak dana od proizvođača u limskoj dolini, a ukoliko bude sunca uskoro će krenuti i berba u nešto višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Priboja u kojima „Zlatarplst“ ima svoje kooperante.

-Ovo je trenutno najviša cena koja se u Srbiji može dobiti za malinu. Usklađena je sa cenama koju su istakli najveći hladnjačari, a njeno dalje kretanje diktiraće tržište. Mnogi otkupljivači su u problemu jer na zalihama još uvek imaju prošlogodišnjeg roda – kaže za „Dobro jutro“ Stana Golubović, direktorka „Zlatarplastove“ hladnjače u Bistrici.

U selima kod Prijepolja gde berba uveliko traje malinari su zadovoljni kvalitetom i prinosom, ali ne i cenom. Oni kažu da sa trenutnom otkupnom cenom nisu u mogućnosti da beračima plate više od 150 dinara po gajbici. Međutim , po ovoj ceni neće niko da bere, pa radove u malinjaku uglavnom obavljaju porodično.

Izvor: Dobro jutro Ž.Dulanović