Misterija smrti porodilje: Iz izveštaja se naziru dva moguća razloga, ali ne i ko je od lekara pogrešio

Kasno otkrivanje bolesti, samim tim i zakasnelo upućivanje na dalje lečenje, mogli bi da budu uzroci smrti porodilje Biljane Slović (31) iz Priboja 3. marta ove godine, ali se i dalje čeka da se to i zvanično potvrdi.

Na ovo upućuju izveštaji o njenom lečenju u tri ustanove – Opšte bolnice Priboj gde se porodila i ležala 25 dana, Opšte bolnice Užice u koju je iz Priboja prebačena na dodatne preglede, i Kliničkog centra Srbije gde je i preminula, ali i nezvanične informacije o nalazima komisija Ministarstva zdravlja koji još nisu dostavljeni Zdravstvenom centru Užice.

„Negde se kasnilo“

– Sumnja se da se negde kasnilo, odnosno da dijagnoza nije uspostavljena na vreme, gde – konačnu reč daće komisija Ministarstva – kaže izvor „Blica“ upućen u ovaj slučaj.

U pribojskom porodilištu Biljana Slović je 1. januara, carskim rezom, na svet donela dečaka, a porođaj je prošao u najboljem redu. Četiri dana kasnije dobila je temperaturu koja ju je pratila do smrti.

U završnoj dijagnozi u otpusnoj listi iz pribojske bolnice, u koju je „Blic“ imao uvid, zaveden je opis porođaja, podaci o infekciji rane, temperaturi i postporođajnoj anemiji, ali ne i embolija pluća i sepsa koji su kasnije ustanovljeni.

Iako je Biljana Slović 25. januara upućena u u užičku bolnicu, gde je odmah i zadržana što potvrđuju dokumenta iz ove ustanove, u otpusnoj listi iz Priboja piše da je ona u Užice prebačena 26. januara, odnosno dan kasnije.

„Proći će“

– Pribojski ginekolozi su nju u Užice 25. januara poslali samo na dodatne preglede, ne i da leži, i to posle naših višednevnih molbi da to učine. Rekli su, parafraziraću, „hajde, uputićemo je da vidimo šta je, ali joj nije ništa“. Doktori u Užicu su odmah shvatili da je đavo odneo šalu i ostavili je na lečenju. Zato je otpusna lista izdata dan kasnije i meni to dovoljno govori o posvećenosti lekara u Priboju. Konstantno se žalila na bol u plućima, ali oni na to nisu reagovali, već su nam samo uveravali da je temperatura uzrok infekcije rane i da je pitanje dana kada će proći. Ni sam više ne znam koliko sam ih puta molio da je upute u Užice – kaže za „Blic“ Milanko Grozdanić, otac pokojne Biljane.

Mogući uzroci

Odmah po prijemu u Opštu bolnicu Užice, na pregledu skenerom utvrđeno je da je obolela od embolije pluća zbog čega je zbrinuta na koronarnom odeljenju, a posle daljih pregleda se javila i sumnja na sepsu zbog čega je 30. januara kao hitan slučaj prosleđena u GAK u Višegradskoj.

– Po prijemu u Beograd potvrđena joj je i sepsa. Odmah su je otvorili i očistili, uz komentar da je „prilično zapuštena“. Posle operacije više lekara GAK-a mi je reklo: „Plašimo se da je kasno. Ovo nije prvi put da kolege iz Priboja upropaste porodilje i pošalju je nama“ – kaže Milanko Grozdanić.

Nisu uspeli da je spasu

Više od mesec dana lekari KCS-a vodili su bitku za život Biljane Slović, ali nisu uspeli da je spasu. Nekoliko dana posle Biljanine smrti, njen otac javno je digao glas tražeći da se utvrdi istina o smrti njegove ćerke. Ubrzo je Zdravstveni centar Užice oformio komisiju koja je trebalo da utvrdi da li su postojali proceduralni propusti u njenom lečenju.

Šta se u izveštaju navodi još uvek je nepoznato, a ZC Užice „Blicu“ nije o ovome odgovorio ni posle više od mesec dana od kada smo se pozvali na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

U međuvremenu komisija Ministarstva zdravlja uradila je i spoljašnji nadzor o kome izveštaj nije dostavljen Užicu, gde su za sada stigle samo nezvanične informacije o kašnjenju u dijagnostikovanju bolesti. Izveštaj iz Ministarstva čeka i Osnovno javno Tužilaštvo u Prijepolju pred kojim se vodi predistražni postupak u slučaju smrti Biljane Slović.
Izvor: Blic, V.L.