Mitropolit Joanikije predvoditelj svečanosti povodom slave manastira Mileševa

Prijepolje – U manastiru Mileševa najavljene su duhovne svečanosti povodom ktitorske slave manastira i mileševske eparhije Svetog kralja Vladislava, 7. oktobra.

Manastir Mileševa, foto: A.Rovčanin

Episkop mileševski Atanasije naglasio je važnost ovog praznika za vernike, ali i duhovnu istoriju naroda.

„Dan Svetog kralja Vladislava odvodi nas u duboka vremena i budi u nama osmovekovne uspomene, uopšte uzevši ,svi praznici naše Svete crkve su jedna veoma bogata duhovna riznica u kojoj pre svega pronalazimo dobre misli, na osnovu kojih onda gradimo dobru volju i dobra osećanja, tako se duhovno snažimo i bogatimo. To je naročito potrebno sada kada smo oprhvani epidemijom korona virusa. Loše misli i loša volja razorniji su od svakog virusa, više razaraju čovečanstvo, a ono što nas zbližava i isceljuje jesu dobre misli, dobra volja i dobra osećanja. A, upravo tim blagom mi se ovde snabdevamo u našim manastirima” – rekao je episkop mileševski Atanasije.

Vladika Atanasije, foto: A.Rovčanin

On je ovim povodom najavio i posetu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, kao i sadržajan program 6. i 7. oktobra.

„Sa nama će kao predvoditelj u ovogodišnjem slavlju biti novi mitropolit cetinjski Joanikije i veći deo drugih episkopa iz centralne i zapadne Srbije. Takođe će nas posetiti bogoslovi iz Prizrena. Predviđeno je da imamo naučnu akademiju uoči praznika, a na dan proslave Svetu liturgiju, nakon koje sledi sadržajan kulturno-umetnički program, koji će se završiti trpezom ljubavi” – kazao je episkop Atanasije.

GZS i PP Media