U Prijepolju otvorena centralna proslava manifestacije „Dani evropske baštine u Srbiji”

Prijepolje – Centralna proslava povodom Dana evropske baštine u Srbiji održana je danas u prijepoljskom Domu kulture. Pored brojnih ambasadora evropskih zemalja, predstavnika kulturnih institucija i kulturnih radnika, Prijepolje je tim povodom posetila i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je otvorila program proslave.

Centralna proslava Dana evropske baštine u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

„Ovaj grad i opština poznati su kao jedinstvena multietnička sredina i kraj sa izrazito bogatim kulturnim nasleđem, koje se razvijalo se kroz mnoge istorijske periode i pod uticajem različitih veroispovesti. Posetioci će se uveriti u vrednost nasleđa ovog kraja obilazeći muzeje i brojne lokalitete koji o tome svedoče. Cilj ove manifestacje je jačanje zajedništva među narodima koji vekovima žive na istom prostoru,. Lokalni običaji, tradicija, veštine, arhitektura i umetnost pomažu nam da se upoznamo i bolje međusobno razumemo” – rekla je Maja Gojković i dodala da se ministarstvo zalaže za decentralizaciju kulturnog života i ravnomernu dostupnost kulturnim sadržajima svim građanima.

Publika će u narednim danima učestvovati u različitim sadržajima, školama slikanja izložbama, tribinama, umetničkim kolonijama i nastupima kulturno-umetničkih društava, najavila je direktorka Doma kulture u Prijepolju Admira Mostarac.

„Prijepolje se danas promoviše u prestonicu kulture u Srbiji. Imaćemo brojne sadržaje u Domu kulture i našim muzejima, ali smo takođe izašli iz galerijskih i muzejskih prostora na ulice, sa ciljem da kulturno nasleđe Prijepolja približimo svima, možda i slučajnim prolaznicima” – objasnila je Mostarac.

Manifestacija „Dani evropske baštine” održava se gotovo u svim evropskim zemljama i posvećena je zajedničkom nasleđu i poštovanju različitosti. Ove godine se odvija pod sloganom „Кulturno nasleđe za sve”.

GZS i PP Media