Mladi iz Prijepolja našli način da pomognu zemljacima u najtežim trenucima

Prijepolje – Grupi mladih Prijepoljaca pandemija nije donela platu, ali jeste posao. Kada je proglašeno vanredno stanje, počeli su da sakupljaju novac, obilaze prodavnice i nose pakete pomoći najugroženijim stanovnicima svoje opštine. Iako je samo jedan od njih zaposlen, ostali su za pomoć nemoćnima otvorili slamarice i daju ono što su čuvali za sebe i crne dane.

Braća po srcu: Grupa mladih ljudi iz Prijepolja spremna da pruži pomoć

Ovo i jesu crni dani. Za te ljude koji su stari i nemoćni, samohrani roditelji, stanovnici najudaljenijih delova opštine, oni koji su sami, nemaju mogućnost da dođu do grada da se snabdeju, ili nemaju od čega. Okupili smo se i rešili da damo koliko možemo da im olakšamo ionako težak život – priča za „Alo!” Lazar Špica, pokretač akcije.

Kako kaže, posla sada ima napretek. Između dva policijska časa njegova ekipa pod maskama priprema pakete za sledeću akciju. Nakon sabiranja novca, kreće se u obilaženje prodavnica, kako bi svaki deo paketa kupili po najjeftinijoj ceni.

-Obiđemo dosta prodavnica da bismo za novac koji imamo kupili što više stvari, onda punimo pakete i jednom nedeljno delimo – kaže Lazar i dodaje da odluku kome će uručiti paket donose po preporuci poznanika i komšija.

-Nažalost, mnogo je sugrađana koji teško žive, pa svako od nas zna po nekoga kome treba pomoć. Idemo po zabačenim selima, čiji stanovnici na putu ka gradu prvo moraju da pešače po nepristupačnim predelima po dva sata, da bi tek od nekog dela uzeli taksi ili autobus. Sada, kada nema prevoza, njihov put bi trajao gotovo čitav dan – objasnio nam je Lazar.

Da bi stigli do tih ljudi, prijepoljski humanitarci prošli su zaglavljivanje u blatu, kisli su, smrzavali se i znojili, ali svaki put složno nastavljali. Na versko, nacionalno, ili bilo koje drugo opredeljenje ne gledaju.

Prijepolje je multinacionalna sredina i sve su to naši ljudi. U akciju se uključuju kako Srbi, tako i Bošnjaci. Sada, više nego ikad pre, mi smo jedno – kaže naš sagovornik, koji je svojim primerom zemljake pozvao na akciju i izazvao da na ovaj način pokažu veličinu i snagu.

Braća po srcu su: Dragan Šljukić, Dragoljub Špica, Aleksandar Dučić, Strahinja Špica, Aleksandar Minić, Džemil Brajanac, Miodrag Dragojlović, Nikola Špica, Luka Brašnjević, Mlađen Tošović, Mićun Špica i Lazar Špica.

Alo i PP Media