Voćari iz Nove Varoši obilaze sajam jagodičastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla u Arilju

Nova Varoš – Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ započelo je realizaciju projekta, koji finansira Vlada Republike Srbije, preko Кabineta ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije.

Foto: A.Rovčanin

Ugovor o finansiranju projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorije izraziro nedovoljno razvijenih opština, ukupne vrednosti 300.000 dinara potpisan je između Кabineta ministra bez portfelja i udruženja Zlatni breg, a realizacija aktivnosti je započela u julu ove godine. Jedna od prvih projektnih aktivnosti je organizovanje studijske posete od značaja za unapređenje voćarstva u opštini Nova Varoš.

Voćari iz Nove Varoši 29. jula 2022. godine posetiće Prvi sajam jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla U Arilju, kao i Institut za voćarstvo, Agronomski fakultet, Кancelarija za podršku poljoprivredi „Agrologistik 032“ u Čačku, sa kojima udruženje Zlatni breg ima uspešnu dugogodišnju saradnju.

Sajam će otvoriti ministar Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Branislav Nedimović, a predstaviće se neke od najznačajnijih predstavnika agrobiznis sektora iz jugozapadne i centralne Srbije. Centralna tema stručnog dela skupa biće „Mogućnosti intenziviranja proizvodnje jagodastog voća u Srbiji – novi trendovi i izazovi“.

Nakon ovog skupa novovaroški voćari će se upoznati sa najnovijim dostignućima i trendovima savremene voćarske proizvodnje, na samom „izvoru“ informacija, na  Institutu za voćarstvo, Agronomskom fakultetu i  Кancelarija za podršku poljoprivredi „Agrologistik 032“ iz Čačka.

U okviru projekta predviđeno je i održavanje 5 stručnih radionica do kraja godine,  sa aktuelnim temama iz oblasti voćarstva. Radionice će biti interaktivne i predstavljaće kombinaciju predavanja i terenskog rada.

PP Media