Mostovi Balkana okupili folkloraše iz pet zemalja u Prijepolju

Prijepolje – Zajedničkim koncertom kulturno-umetničkih društava i ansambala Srbije, Crne Gore, Albanije, Bugarske i Bosne i Hercegovine, a potom defileom gradskim ulicama u Prijepolju su počeli četrnaesti po redu “Mostovi Balkana”.

Foto: PP Media

Smotru organizuju Dom kulture, a glavni deo programa održava se u selu Jabuka, nedaleko od granice između Srbije i Crne Gore. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i opština Prijepolje.

Program Festivala čine tradicionalno narodno pevanje, višeglasje i muziciranje na tradicionalnim instrumentima.

– Imamo prijavljeno oko 250 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Albanije. Zbog korone otkazali su nam folkloraši iz Hrvatske i Vojvodine. Smatramo da je izuzetno važno da održavamo ovu manifestaciju i time jačamo veze između naroda i susednih država. Ovim radimo i na očuvanju kulture i tradicije naroda Balkana.U Prijepolju skladno žive dva naroda, srbi i bošnjaci i to treba da bude primer na celom Balkanu – kazala je direktorka Doma kulture Admira Mostarac.

Tradicionalna narodna nošnja neizostavan je deo folklora, pa će izvođači nastupiti u karakterističnim nošnjama iz svog kraja.

PP Media