Muke prijepoljskih većnika sa pijaćom vodom, manjkom prostora za boravak dece, zdravstvom i medijima

Prijepolje – U cilju pronalaženja rešenje za problem nedostatka prostorija za potrebe Predškolske ustanove “Miša Cvijović” u kojima bi boravila deca, Opštinsko veće donelo je odluku da uputi zahtev za ustupanje prostorija, na period od dve godine, školskim odborima u dve osmoljetke i to “Vladimir Perić Valter” i “Sveti Sava” u Bostanima.

Foto: A.Rovčanin

Takođe, na ime prevoza cisterni sa pijaćom vodom za napajanje građana i stoke tokom sušnog perioda, Opštinsko veće je donelo odluku da opredeli dva miliona dinara.

Većnici su razmatrali i izveštaj o utrošku sredstava namenjenih madijima  u prošloj godini, gde je uočen niz nepravilnosti. Sednici Opštinskog veća prisustvovali su i rukovodiocima zdravstvenih ustanova u Prijepolju, a za pomoć zdravstvu opredeljeno je 20,5 miliona dinara.

Prema rečima Vladimira Babića, opština Prijepolje subvencionisaće 50% od cene koštanja cisterne sa pijaćom vodom, koje će Komunalno preduzeće tokom sušnog perioda dopremati u najugroženija područja. On navodi, da je uprkos znatnom poskupljenju cena goriva, Komunalno preduzeće minimalno povisilo cenu dopremanja vode.

Foto: A.Rovčanin

– Za građane koji žive u delovima opštine koji su udaljeni više od 15 kilometara cena cisterne je 9.000 dinara, od čega opština subvencioniše polovinu od ukupnog iznosa, dok je taj iznos na manjoj udaljenosti 6.000 dinara, odnosno po 3.000 dinara – navodi Babić.

Sa današnje sednice većnici su uputili zahtev rukovodstvima dve škole da se izjasne o mogućnosti davanja školskih trpezarija PU “Miša Cvijović” za boravak mališana, na period od dve godine.

– Prostor u školi “Valter“ je u veoma lošem stanju, nema ni radijatore i prema njemu se odnosilo vrlo „nedomaćinski“. S druge strane, trpezarija u školi „Sveti Sava“ je u odličnom stanju i skoro da je odmah useljiva. Svakako pre dobijanja saglasnosti, neophodna je saglasnost ministarstva, školskog odbora, ali ovo je jedini način da rešimo problem u vrtiću, dok se ne izgradi novi vrtić – naglašava predsednik opštine Vladimir Babić.

Povodom izdvajanja 20,5 miliona dinara za potrebe zdravstvenih ustanova u Prijepolju sednici Opštinskog veća prisustvovali su rukovodioci dve ustanove. To je bila šansa da se većnici upoznaju sa najvećim problemima koji “žuljaju” zdravstvo, ali i da se upoznaju sa planovima i ulaganjima za naredni period. Nedostatak kadra, opreme i problemi u radu seoskih ambulanti neke su od nedaća koje muče ovdašnje zdravstvo.

Članovi Opštinskog veća, razmatrali su izveštaj komisije o trošenju “medijskog dinara” u prošloj godini, međutim nisu doneli zaključak kako će dalje tretirati medijske kuće koje nisu ispoštovale pravila konkursa. Većina medija, koji su van Prijepolja, nije ispoštovala ugovorom preuzete obaveze.

– Nepravilnosti ima u skoro svim medijskim kućama, neki su uočljiviji, neki se odnose na manje povrede, ali još nemamo zvaničan stav kako da izađemo iz ovog problema – zaključio je Babić i dodao da bi se Opština našla u nedaćama ukoliko bi se samo usvojio izveštaj koji je Komisija dostavila, jer kako navodi, ne zna kako bi rangirao ovogodišnje prijave na konkurs medija koji nisu ispoštovali prošlogodišnji ugovor.

Opštinsko veće naložilo je Turističkoj organizaciji da u roku od 10 dana dostavi izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prošlu godinu. Izveštaj internog revizora ove ustanove je ukazao na niz nepravilnost o kojima će se po svemu sudeći pozabaviti Tužilaštvo u Kraljevu.

PP Media