Muke žitelja Nove Varoši: Na kapeli godinama katanac stoji

Nova Varoš – Nova Varoš je jedini grad u Zlatiborskom okrugu bez kapele. Jedan od većih problema pravoslavnih stanovnika ove opštine jeste sahrana pokojnika. Ovaj put nije sporno „tesno groblje“ kao što je to slučaj u obližnjem Brodarevu, nego nedostatak kapele pa se pokojnici dok se sahrana ne pripremi nalaze u porodičnim kućama ili stanovima, a zatim oko četiri kilometra nose do groblja.

U izgradnju kapele opština i donatori uložili više od 2 miliona dinara, foto: A.Rovčanin

– To je velika bruka i sramota. Кad osoba umre, iz bolnice telo nema gde da se stavi sem u porodičnu kuću gde se priprema za sahranu, a to ponekad potraje i po nekoliko dana. Zatim povorka kreće ka gradskom groblju, što je takođe jako neuslovno naročito kad padaju kiša i sneg. Sve to je nepristojno i bez dostojanstva za pokojnika – kaže za Rinu Slobodan Matović iz Nove Varoši.

Da paradoks bude veći, na brdu Кocelj iznad magistralnog puta za Užice još 2019. godine sredstvima opštine Nova Varoš i donatora izgrađena je savremena kapela, ali zbog nerešenog problema sa otpadnim vodama ovaj objekat je još uvek pod katancem.

– Кapela je počela da se pravi još 2016. i nakon tri godine je završena, ali do dana današnjeg nije privedena nameni iako bi to bilo od krucijalnog značaja za mnoge stanovnike opštine Nova Varoš. Uvedene su struja i voda, objekat ima sve što je potrbeno da tela pokojnika ovde dostojanstveno  budu smeštena do sahrane, ali je sporna septička jama koja nije urađena i zbog toga sve stoji. Ova situacija zaista zahteva hitno rešenje, jer nezadovoljstvo građana raste iz dana u dan. Nova Varoš je jedina opština u ovom kraju koja nema kapelu – kaže Matović.

Slobodan Matović predsednik odbora za gradnju kapele, foto: A.Rovčanin

Gradnja kapele na brdu Кocelj koštala je oko dva miliona dinara, a predsednik opštine Nova Varoš ističe da će ovaj problem uskoro biti rešen.

– Neophodno je da se reše imovinsko-pravni odnosi na čemu u poslednje vreme intenzivno radimo, kad to bude bilo završeno u najskorijem vremenskom periodu na teren će izaći nadležne komunalne ekipe i izgradiće se septička jama, a kapela biti stavljena u funkciju. Jasno je koliko je to važno za naše građane i zato će problem biti vrlo brzo postati prošlost – istakao je predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević.

Rina i PP Media