Muslimani u Srbiji danas slave Kurban bajram

Muslimani u Srbiji danas slave prvi dan jednog od dva najveća praznika u Islamu – Kurban bajram ili praznik žrtve.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je Kurban bajram svim muslimanima, poželevši dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, kao i sreću u porodici ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu.

„Obaveza je naša da svojoj domovini budemo blizu i da bdijemo nad njenim mirom i sigurnošću. Zato želim srećan Bajram svim muslimanima, moleći Boga za dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, kao i sreću u porodici ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu. Bajram Šefir Mubarek Olsun“, poručio je reis.

Iz Islamske zajednice Srbije su najavili da će centralna bajramska molitva biti održana u 6.30 u Bajrakli džamiji, nakon čega će biti poslužena bajramska sofra.

I predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić čestitao je vernicima Kurban bajram uz poruku da je taj praznik prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo šta je sa našim roditeljima, decom, komšijama, jer ono što čovek želi sebi treba i drugima da želi.

Praznik traje četiri dana, a kao žrtva se prinosi ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu, približavanjem ljudima.

Bajram namaz džamija u Lukama Prijepolje, foto: www.ppmedia.rs

Bajram namaz džamija u Lukama Prijepolje, foto: www.ppmedia.rs


Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Inače, hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza za punoletne pripadnike islamske vere, ukoliko su u mogućnosti finansijski da podnesu taj trošak, a da ne dovedu u pitanje normalan život porodice.

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram namaz.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram uvek pada dva meseca i deset dana posle Ramazanskog bajrama.
PP Media