Na Blagovesti gorštaci sa padina Murtenice zapalili vatru kako bi prema narodnom verovanju oterali zmije

Nova Varoš – Danas su Blagovesti, dan kada se hrišćani prisećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio vest da će roditi Sina Božjeg. Blagovesti spadaju u Bogorodične praznike, kada se žene mole za svoj porod odlazeći u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima.

Dim se širio Murtenicom, foto: B.Ilić

Na današnji praznik koji se svake godine obeležava 7.aprila, pre zore se pali vatra na seoskim brdima i dvorištima kako bi dim tog jutra po narodnom verovanju oterao zmije koje se na ovaj dan bude iz zimskog sna. Oduvek su se ljudi širom zapadne Srbije pridržavali ovog običaja kako bi spasili od otrovnica decu i ukućane. Radosav Ilić iz Negbine, kraj Nove Varoši iako hrabro gazi devetu deceniju života, jutros je pre sunca poranio da u svom dvorištu, kako običaji nalažu, upali vatru.

Radosav Ilić starina iz Negbine, foto: B.Ilić

– Ustao sam jutros rano, zapalio „bunjak“ i iverje u dvorištu, jer to valja danas zbog zmija. Tako su nekada naši stari radili jer na današnji dan izlaze zmije. Imam 88 godina i uvek sam se pridržavao ovog običaja ali takođe vidim da i mlađe generacije pale vatru i čuvaju čeljad od zmijskog ujeda – priča Radosav.

Na Blegovesti ove godine na padinama Murtenice nema snega, ali kasni prolećni mraz svakog jutra nagoveštava da će snega biti još. Nakon sunčanih dana od jutros kiša gasi vatru koju su ovi gorštaci založili, dok jutrarnji vetar raznosi dim sa okolnih brda.

PP Media B.Ilić