Meštani Pribojske banje zabrinuti za opstanak lečilišta, ima li razloga za strah

Priboj – Vode su prirodno bogatstvo i u svojini su Republike Srbije, piše u Zakonu o vodama. Meštani Pribojske Banje su se zato i pobunili kada je lokalni biznismen počeo da, kako tvrde, postavlja cevi za odvod termalne vode do svog imanja. Zabrinuti za opstanak lečilišta, organizovali su proteste i uputili peticiju sa 200 potpisa. Od Opštine traže da se istraže dozvole za radove i odvođenje banjske vode.

Ilustracija, foto: A.Rovčanin

Građevinske mašine, radovi u blizini glavnog banjskog izvora i cevi velikog promera, uznemirili su meštane Pribojske Banje i podstakli stare nesuglasice koje traju od obnavljanja banjskih bazena.

“Odvođenjem tog geotermalnog izvora u privatni posed, narušava se i ugrožava lečilište i egzistencija meštana koji imaju u svojim posedima apartmane”, upozorava meštanin Milan Đurović. 

“Nas boli ova situacija, jer vi vodite sa glavnog izvora vodu fi 150. To je ogromna količina vode”, ističe meštanin Milan Karadžić. 

Investitor Goran Despić, pak, kaže da nema razloga za strah, da se rade dva priključka na gradski vodovod.

Zamenik direktora “Terme” Rade Cincović kaže da “niko niti ima pravo, niti želi, niti može da odvede termalnu vodu sa Banje”, te da nemaju zakonski osnov za to.

“Jedini razlog sada prilaska vode i kanala do spa bazena, je da bi se ugradio hidrantski vod. U obavezi smo da pojačamo pritisak vode radi protivpožarne zaštite. Niti on ima saglasnost ‘Srbija voda’ da može da odvede kap vode sa Pribojske Banje, bez obzira što je jedan od retkih u Srbiji i u banjama Srbije koji ima svoju vodnu dozvolu”, ističe Cincović.

Ništa u Pribojskoj Banji nije jednostavno. U priči su i crkveno i državno i privatno zemljište, i brojni sudski sporovi, neki doduše već završeni.

Topla voda iz banjskog potoka cevima je odvedena na razne strane, već kome je za šta trebalo, za bazen, baštu.

Turizam postaje sve unosnija grana – grade se novi objekti, pa će svi akteri priče morati da u direktnom razgovoru reše nesuglasice i nedoumice što pre, jer nova banjska sezona tek što nije počela.

RTS Slavica Jovanović