Na Boretinom brdu 1. maja održaće se 53. Komaranska košija

Prijepolje – U selu Orašac na Boretinom brdu,1. maja održaće se po 53. put takmičenje u tradicionalnim čobanskim igrama „Komaranska košija“. Takmičenja se održavaju u šest disciplina i to bacanje kamena sa ramena, kros, skok u dalj i trke konja u kategorijama brdsko planinska grla i rasna grla, a novina u odnosu na prethodne godine jeste traktorijada, koja je uvrštena u program.

Foto: A.Rovčanin

Svakog 1. maja, pored lokalnih, na Boretino brdo dođu posetioci i iz drugih gradova Srbije, sa severa Crne Gore i iz Bosne i Hercegovine, a dodatan razlog za to ove godine biće i traktorijada.

– Tradicionalno pažnju posetilaca najviše privlači konjička trka rasnih grla. Međutim ove godine kako bi unapredili kvalitet manifestacije, pripremili smo i neke novine poput traktorijade za koju se do sada prijavilo 6 učesnika. Osam konja je prijavljeno za trke dok se za ostale discipline prijava vrši na licu mesta – kaže direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić.

Direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić i predsednik MZ Orašac Sead Bjelak, foto: A.Rovčanin

Predsednik Mesne zajednice Orašac, Sead Bjelak, pozvao je građane da u što većem broju 1. maja dođu na Boretino brdo, i uživaju kako u takmičarskom programu tako i u revijalnom delu manifestacije.

Program za 53. Komaransku košiju, foto: A.Rovčanin

Komaranska košija predstavlja nastavak nekadašnjih svatovskih trka konja, koji su ovuda prolazili vodeći svatove, a najbrži su dobijali darove. Ovo je manifestacija sa dugom tradicijom i iz godine u godinu poprima sve veći značaj.

PP Media