Na Kalipolju obeležena 143. godišnjica Prvog srpsko-turskog rata

Ivanjica/Nova Varoš – Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, povodom obeležavanja 143. godišnjice Prvog srpsko – turskog rata položio je venac na spomenik poginulim borcima na Кalipolju i majoru Iliću na Javoru.

Predsednici opština Nova Varoš i Ivanjica sa ministrom Zoranom Đorđevićem na Kalipolju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Pored Đorđevića vence su položili predsednici opština Nova Varoš i Ivanjica Radosav Vasiljević i Zoran Lazović, te predstavnici Vojske Srbije, humanitarne organizacije Stara Raška i Udruženja potomaka ratnika od 1912 – 1920.

Ministar Đorđević je nakon polaganja venca i odavanja počasti poginulim borcima, podsetio da je u Prvom srpsko – turskom ratu 25.000 ljudi u dalo svoje živote za srpsku nezavisnost.

„Obeležavanje 143. godišnjice Javorskog rata, prilika je da sagledamo svoju ulogu u velikom delu koje je ostalo nakon svih tih života koje su naši preci dobrovoljno žrtvovali, a to je naš život i rad u slobodnoj i suverenoj, modernoj srpskoj državi“, rekao je ministar.

Đorđević je takođe istakao da je za jedan od retkih uspeha srpske vojske u Javorskom ratu bio zaslužan Major Mihailo Ilić, pod čijim su vođstvom srpski borci višemesečnim borbama suzbijale otomanske napade, ali i da je Ilić objavljivao stručne radove u kojima je opisivao infrastrukturu u Srbiji. Tim povodom podsetio je da je Republika Srbija u poslednjih nekoliko godina u toj oblasti, kao i u mnogim drugim sferama, ostvarila značajne napretke i rezultate.

„Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije svesni su da je za održiv rast privrede neophodan ravnomerni razvoj svih krajeva naše zemlje. Na to su usmereni svi naši napori i investicije u putnu infrastrukturu, ali i neumorno lično zalaganje  predsednika Vučića da se u svaki od srpskih gradova dovede neki od direktnih stranih investitora, kako bi svaki građanin Republike Srbije mogao da ostvari svoje pravo na život, rad, zaštitu i lično blagostanje u jednoj uređenoj i prosperitetnoj zajednici“, rekao je ministar i zaključio da je ulaganje u razvoj Republike Srbije u svim aspektima najbolji mogući način da se nastavi životno delo majora Ilića i 25.000 predaka stradalih u Oslobodilačkim ratovima od 1876. do 1878. godine.

PP Media