Na osnovu negativnog prirodnog priraštaja Priboj od početka godine ostao bez 270 stanovnika

Priboj – Ako se nastave trenutni demografski trendovi, Srbija bi do kraja godine mogla ostati bez jednog grada veličine Smedereva, jer će negativni prirodni priraštaj iznositi oko 64.000 stanovnika, ukazuju na to podaci Republičkog zavoda za statistiku. Samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja, odnosno razlike između broja rođenih i umrlih, opština Priboj je za prvih 9 meseci ove godine ostala bez 270 stanovnika.

Foto: A.Rovčanin

U prvih devet meseci ove godine preminuo je 371 Pribojac, govore podaci opštinske Matične službe, što ukazuje na to da je primetan porast broja smrtnih slučajeva, ako uzmemo u obzir da je za 12 meseci prošle godine preminulo ukupno 375 žitelja ove sredine.

Nažalost, iako je vakcinacija u toku, statistički podaci ukazuju na to da broj preminulih od posledica korona virusa ne stagnira, već je naprotiv, u porastu. Podaci Zavoda za javno zdravlje Užice kažu da je od marta  zaključno sa decembrom prošle godine, od posledica infekcije korona virusom preminulo četrdesetčetvoro Pribojaca. S druge strane, za prvih 6 meseci ove godine, od korona virusa preminulo je 46 muškaraca i 31 žena, dakle ukupno 77 lica, potvrđeno je medijima u ZZJZ Užice.

Prema podacima Patronažne službe Doma zdravlja, u Priboju je u prvih 9 meseci rođena 101 beba, što znači da je samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja opstina Priboj od januara do oktobora ostala bez 270 stanovnika.

Na nivou Srbije, najveći porast broja umrlih zabeležen je u beogradskom regionu. U ostalim regionima Srbije mortalitet je u proseku povećan za petinu.

Kako se ovako dramatičan porast smrtnosti stanovništva dovodi u vezu s virusom korona, demografi s pravom strahuju da će septembar „srušiti” crne rekorde. U Priboju ga je već srušio, samo od septembra u ovoj opštini registrovano je 15 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa.

Ako se nastave sadašnji demografski trendovi, Srbija će do kraja godine izgubiti jedan grad veličine Smedereva, jer će negativni prirodni priraštaj iznositi najmanje 64.000 stanovnika.

Tv Priboj i PP Media