Suza Čemernice gasi žeđ: Dovođenje vrela Trudovačke reke u božetićka sela

Nova Varoš – Prva faza radova na dovođenju vode sa vrela Trudovačke reke do Božetića košta 35 miliona dinara.

Ilustracija, foto: D.Gagričić

Na tenderu samo jedna firma – „Sloga“ iz Кragujevca. Najteži i najskuplji posao je kaptiranje izvorišta.

Preduzeće „Sloga“ iz Кragujevca u sredu je dobilo poslove na kaptiranju vrela Trudovačke reke u Gornjem Trudovu i izgradnji dva rezervoara od po 125 kubika na Popovića brdu u Božetićima za budući vodovod ovog kraja.

„Sloga“ je bila jedini ponuđač na tenderu i u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu imamo sastanak radi dogovora oko otpočinjanja radova vrednih 35 miliona”, kaže Radosav Vaseljević, predsednik Opštine Nova Varoš i dodaje:

Najteži i najskuplji posao je kaptiranje izvorišta Trudovačke reke ili Ćurčića vrela, kako ga neki zovu. Zato je najpreče da što pre stigne bager i pri manjem dotoku vode, otkopa izvorište i pre snega započnu radovi. Neophodno je i da „Sloga“ dostavi licence za hidroinžinjere.

Trudovačka reka, desna pritoka Tisovice, duga 1,8 kilometara, do pre koju deceniju pokretala je osam vodenica i jednu valjaricu. Ona kupi vodu iz polja, visova i bukove gore planine Čemernice. U narodu se pripovdea da je neki stari vodeničar kazivao da je u veku od devet decenija četiri puta video mutnoću na kraškom izvoru. Poslednjih decenija to ovde niko ne pamti, pa je s pravom zovu – „suza Čemernice“.

Vest o izboru izvođača radova mesecima se čekala u žednim selima. Ostaje da se vidi kad će oni biti uvedeni u posao, koliki će rok dobiti i kojom dinamikom će teći poslovi.

„Očekujem da se ovi radovi okončaju naproleće, a zatim u drugoj fazi nastavi izgradnja crpne stanice i rezervoara na Božovom brdu u Božetićima, na koti 1250, odakle će voda krenuti prirodnim padom”, kaže Vasiljević.

Stižu cevi

„Duže od uobičajene procedure trajala je nabavka cevi za vodovod, pa će Кomunalno preduzeće „3. septembar“ uskoro nastaviti kopanje kanala prema vrelu. Ovaj posao vredan je”, kaže Vasiljević, 15 miliona dinara.

Zlatarinfo i PP Media