Na sezonskim poslovima oko 80 odsto radnika u sivoj zoni

Na sezonskim poslovima u poljoprivredi u Srbiji godišnje se angažuje oko 100.000 ljudi od čega oko 80 odsto radi u sivoj zoni, te je u cilju rešavanja ovog problema NALED u saradnji sa poslodavcima i predstavnicima resornih ministarstva pokrenuo inicijativu za donošenje novog zakona.
Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Branislav Nedimović je rekao Tanjugu da je problem angažovanja sezonskih radnika najveći u poljoprivredi, pre svega oblasti uzgajanja voća i povrća.
Prema njegovim rečima, u propisima postoje instrumenti koji regulišu angažovanje sezonskih radnika, ali zbog velikog broja birokratskih procedura njihovi poslodavci ne koriste te instrumente jer su previše komplikovani.
Nedimović, koji je u Zagrebu sa predstavnicima NALED-a i privrednicima na Konferenciji o zapošaljavanju sezonskih radnika u poljoprivredi, naveo je primer da za trodnevni posao branja jabuka, poslodavac sezonca mora da prijavi u PIO fond na početku tog posla i da ga ođavi na kraju, što ga izlaže trošku dva puta u sedam dana.
Osim toga, najčešće se radi o firmama koje su van središta lokalnih administracija, što im takođe stvara dodatni trošak.
Zbog toga su, kako je naveo, sve strane u nezavidnom položaju – radnici koji nisu prijavljeni i koji nemaju zdravstvenu zaštitu, poslodavci koji se nalaze u crnoj zoni, ali i država koja ništa ne dobija u budžet.
Nedimović je naveo da je inicijativa za donošenje zakona koji bi regulisao ovu oblast pokrenuta pre nekoliko meseci, a da se bazira na sistemu vaučera koji efikasno funkcionišu u susednoj Hrvatskoj.
Ne treba da izmišljamo toplu vodu, jer efiksno rešenje već postoji u našem okruženju u Hrvatskoj, kaže Nedimović.
On pojašnjava da poslodavac unapred kupuje vaučere koje potom, po obavljenom poslu, lepi na ugovor o angažovanju sezonskog radnika.
Izvor: tanjug