Na tehničkom se sve gleda, dosta automobila ne može da prođe

Tehnički pregled vozila je od 5. jula pooštren i veliki broj automobila ne može da ga prođe, bez obzira na starost, radnici na tehničkom kažu da se bukvalno sve gleda i da automobil mora da bude potpuno tehnički ispravan, ali i da nije tačno da se ne prolazi zbog male odnosno površinske korozije i ogrebotina.U slučaju da automobil ne prođe tehnički pregled, njegov vlasnik ima rok od tri dana da otkloni kvar kako ne bi morao da ponavlja ceo tehnički pregled.

Bez obzira da li se kvar ili nedostatak otkloni u roku od tri dana ili kasnije, vlasnik vozila ne mora ponovo da plati za tehnički pregled, rekao je Tanjugu kontrolor na tehničkom pregledu u Auto – moto savezu Srbije Milovan Marinković.

Prosečna starost voznog parka u Srbiji je oko 16 godina, a novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila je počeo da se primenjuje od 5. jula i predviđa rigorozniju kontrolu.

Marinković kaže da su, osim toga, glavne izmene u tome što vozilo mora da se fotografiše (pet slika) i što je trajanje pregleda mnogo duže nego pre.

„Tehnički pregled za motocikle, mopede i prikolice sada traje 15 minuta, putnička vozila pola sata i teretna 45 minuta. Mnogo je detaljniji tehnički pregled, bukvalno se pregleda sve na vozilu, od identifikacije vozila, kočionog i upravljačkog sistema, signalizacije i izduvnog sistema, spoljnog izgleda automobila. Mora auto da bude čist, ne može više da dođe kao sa njive, prljav i blatnjav“.

Kaže i da na tehničkom pregledu u AMS S-a u Ruzveltovoj ulici dva do tri vozila dnevno ne prođe tehnički, kao i da je iskustvo od 5. jula pokazalo da veoma mali procenat vozila starosti između 15 i 20 godina nije prošlo tehnički, jer su bila dobro pripremljena.

To pokazuje da nije ključna starost vozila i da je više u pitanju nemar vozača, naglasio je.

„Uglavnm vozila ne prođu zbog kočionog sistem, nedostatka obavezne oprema i signalizacije (štop svetla, pozicija i migavci) na vozilu. Neko reaguje sa negodovanjem, a neko to savesno prihvati. Imali smo prekjuče slučaj, došao je čovek sa vozilom ubeđen da je ispravan i čak se sa nama tu prepirao kako sa tim vozilo može da krene na put, a auto bukvalno nije imao patos verovali ili ne. Inače, auto je bio 1996. godište“, kazao je Marinković.
Izvor: Tanjug