Za odlazak na kanal još nema cene

Nova i stroža pravila za tehničke preglede stupaju danas na snagu, ali koliko će ova usluga koštati država još nije presekla. U kućama koje obavljaju tehničke preglede veruju da će cena tih kontrola iznositi između 2.000 i 3.000 dinara. Spekuliše se i da će MUP predložiti 2.000 dinara kao minimalnu i 4.000 dinara maksimalnu cenu.

Novi Pravilnik o tehničkom pregledu donosi detaljnije provere na kanalu koje će trajati od 15 minuta, koliko se procenjuje da će biti potrebno za kontrolu ispravnosti mopeda, dok će pregled automobila potrajati od 30 do 35 minuta. Teretna vozila će na tehničkom provoditi oko 45 minuta.

To će uticati i na cenu, za koju MUP još nije dao predlog, koji treba da potvrdi i Ministarstvo trgovine.

– Nismo od policije dobili cenovnike – kaže Vlada Marinković iz Nacionalne alijanse tehničkih pregleda. – Nezvanično, među tehničkim pregledima kruži priča da će cena iznositi između 2.000 i 3.000 dinara. To, međutim, nije najveći problem. Vrlo skoro će naši vozači morati da se naviknu da rezervišu i zakazuju vreme pregleda, jer neće moći da dođu kao do sada i odrade proveru.

Prema njegovim rečima, najveći problem biće u velikim gradovima gde se registruje najveći broj automobila. Svaka kuća je dosad radila i po 50 pregleda, a po novim pravilima moći će da obavi tek 14 po smeni. U Srbiji posluje 1.200 tehničkih pregleda, a računica pokazuje da će prema broju radnih dana sva vozila doći na red.

– Popunjenost kapaciteta će iznositi oko 70 odsto – kaže Marinković. – To će, ipak, otkriti u kojim gradovima i mestima nedostaju tehnički pregledi.

GUŽVE

DAN uoči zvaničnog početka primene Pravilnika o tehničkom pregledu, obeležile su gužve. Mnogi vozači su požurili da provere svoj automobil po starim pravilima. Među njima su bila i vozila kojima registracija još ne ističe.
Izvor: Večernje novosti