Na uvačkim jezerima zabranjeni “benzinci”, čamdžije protestuju

Nova Varoš – Ukoliko država ne usliši apele i ne ukine uredbu o obaveznoj zameni „benzinaca“ motorima na elektro pogon, vlasnici čamaca na Zlatarskom i Uvačkom jezeru neće ove godine kupiti dozvolu za sportski ribolov na vodama u kanjonu Uvca, a razmisliće i o drugim vidovima protesta.

Čamdžije najavljuju protest, A.Rovčanin

Odluku o bojkotu podržali su i drugi – meštani, vikendaši i ribolovci, kao i ostali zaljubljenici u prirodne lepote dva jezera.

Peticiju koju je pokrenulo Udruženje prijatelja Zlatarskog jezera do sada je svojim potpisom podržalo više od 2.000 građana, i ona će ovih dana biti upućena na adresu Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije koji su i doneli spornu uredbu. Oni tvrde da je odluka koja je stupila na snagu početkom ove godine ishitrena, i da će malo ko od vlasnika čamaca moći da kupi motor na elektro pogon koji zadovoljava osnovne potrebe.

-Motori na elektro pogon koji u potpunosti mogu da zamene one sa unutrašnjim sagorevanjem koji su sada u upotrebi, koštaju više od 7.000 evra, što je za većinu nedostižno. Oni jeftiniji koji su dostupni našem džepu koštaju oko 200 evra, ali nemaju snagu i sa jednim punjenjem baterije mogu da rade oko sat vremena. Zbog toga oni imaju ograničenu namenu i isključivo služe kao ispomoć motorima “benzincima”, najčešće tokom pecanja, ili u drugim situacijama – kaže vikendaš Tihomir Stanojević iz Užica, sekretar Udruežnja prijatelja Zlatarskog jezera.

Odluka o prelasku na motore na elektro pogon primenjivaće se na Zlatarskom i Uvačkom jezeru, dok je na Radoinjskom jezeru i dalje ostala na snazi zabrana bilo kakve plovidbe, uvedena pre nekoliko godina zbog povećanog broja gnezdećih parova beloglavog supa u liticama iznad ove, najmanje od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca.

Iz ove odluke izuzeti su plovila vojske i policije, dok je rok za zamenu motora na čamcima čuvarske službe kraj decembra iduće godine. Svi drugi će, ako se nešto ne izmeni, morati da se povinuju ovoj odluci, pa i vlasnici turističkih plovila koji već strahuju da će ostati bez posla. Posebno negoduju meštani iz odsečenih zaseoka na obalama Zlatarskog jezera, koji tvrde da će nastaviti da se voze “benzincima” bez obzira na posledice. Oni strahuju i da će zbog ove obaveze prestati da plovi brodić koji četiri dana sedmično saobraća od brane na Кokinom Brodu, a bez koga ovde nema života mada u turi, zbog zakonskih ograničenja, može da prevozi najviše 12 putnika.

-Primera radi, do poluostrva na nekadašnjem ušću Tisovice u Uvac, na kome je nekoliko zaselaka i vikendaških naselja, jezerom od Кokinog Broda ima oko sedam kilometara, i sa motorima na elektro pogon do njih je nemoguće doploviti bez bar dva punjenja baterije, što je van svake pameti. Кopnom, preko Nove Varoši, Božetića i Debelje ima skoro 50 kilometara kroz vrleti Smudinoga, putem koji je uglavnom razrovan zbog izvlačenja građe i često je neprohodan za putničke automobile. Slično je i sa suprotne strane u Ojkovici i Trudovu, kao i uzvodno prema Puljcima- kaže Stanojević.

I rendžeri Specijalnog rezervata prirode “Uvac” smatraju da je odluka preuranjena, ali je Ministarstvo zaštite životne sredine nedavno odbilo njihovu žalbu na rešenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Nadležni kažu da je ovo jedini način da se dodatno zaštite beloglavi sup i druge prirodne vrednosti usled sve većeg broja turista koji u obilazak ovog dragulja najčešće idu vodenim putem.

-Odavno je na snazi zabrana upotrebe motora jačih od 10 konjskih snaga, i da se ona poštovala verovatno da ne bi ni došlo do odluke o obaveznom prelasku na motore na elektro pogon. Rampa kod Vizitorskog centra u Кokinom Brodu koja bi trebala to da spreči uvek je podignuta, pa su bahati pojednci divljali celo leto po Zlatarskom jezeru sa besnim gliserima i skuterima, igrajući se životima kupača i turista. Zbog toga sada svi plaćamo ceh njihove bezobzirnosti – kaže Stanojević.

OBAVEZA UPRAVLJAČA

U “Rezervatu Uvac” kažu da će kao upravljači morati da sprovedu odluku Zavoda za zaštitu prirode i nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine.

Ovde podsećaju i na to da je Zavod za zaštitu prirode u poslednje tri godine u više navrata ukazivao na potrebu prelaska na motore na elektro pogon. Zbog toga su njihovi vlasnici imali prednost prilikom potpisivanja ugovora za vožnju turista na dva jezera, ali se nikada niko nije prijavio na konkurs sa plovilom ovog tipa.

Varoške novine