Nagrađeni pregaoci i školarci

Nova Varoš – Svečanom akademijom obeležen opštinski praznik – 1. novembar. Podsećanje na pretke koji su živote dali za slobodu i na aktuelne prilike i investicije. Troje studenata sa „čistom desetkom“ – Vojko Milošević, Abdulah Кrdžović i Filip Drobnjaković.

Foto: A.Rovčanin

Dan opštine Nova Varoš – 1. novembar obeležen je svečanom akademijom u utorak uveče u Domu kulture. Uz prisustvo gostiju iz političko-privrednog i kulturnog života Zlatiborskog okruga, susednih opština i novovaroškog kraja na svečanosti je govorio predsednik opštine Radosav Vasiljević,  dodeljena su opštinska priznanja, uručene nagrade đacima i studentima i izuveden kulturno-umetnički program.

Podsećajući na kamen međaš Starog Vlaha i 110-godišnjiicu oslobođenja od Turaka, Vasiljević je odao prizanje precima koji su živote položili na oltar slobode i otadžbine. Borbe za oslobođenje od turske vlasti, kako je rekao, vođene su gotovo kroz čitav 19. vek. U znak sećanja na pohod Javorske brižgade u Prvom balkanskom ratu i  oslobođenje Nove  Varoši 1. novembar 1912. godine, ovaj datum se slavi kao opštinski praznik od 1998. godine.

Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš, foto: A.Rovčanin

Osvrćući se na prilike u Opštini, Vasiljević je istakao da se pažnja poklanja izgradnjii infrastrukture, kao ključnom faktoru za razvoj  najvažnijih privrednih grana – turizma i poljoprivrede. Posebno je akcentovao podršku države u rekonstrukciji  puta Кokin Brod – Pribojska Banja i podsetio je i da su u toku radovi na dovođenju vode sa vrela Trudovačke reke u žedna sela, kao i da je završeno niz komunalnih i objekata društvenog standarda. U zaštitu životne sredine uložena su značajna sredstva, pa su komunalci dobili četiri vozila, a gradi se sanitarne deponija Banjica. U godini na izmaku uspešno su organizovane 57. MOSI i rekonstruisan gradski stadion.O ovim rezultatima prikazan je video zapis.

– Iduća godina biće godina investicija, u kojoj ćemo pokrenuti dosta kapitalnih projekata – gradnju kotlarnice na bio masu, nastavak gradnje vodovoda u Božetićima i fekalne kanalizacije na Zlataru, vizitorskog centra na Rastokama, asfaltiraće se putevi – naglasio je Vasiljević. Naši napori usmereni su da Opština Nova Varoš postane moderna institucija  sa očuvanim ljudskim resursima, razvijenom privredom i poljoprivredom, zahvaljujući entuzijazmu mladih ljudi, onih sa vizijom  postojanih i odlučnih, sa onima koji ne odustaju kada je najteže.

Foto: A.Rovčanin

Novčane nagrade povodom Dana opštine  dobila su 64 školarca, a imena su objavljena na opštinskom sajtu. Nagrađena su 43 srednjoškolca – dobitnika  Vukove diploma i  onih koji su osvojili jedno od tri prva mesta na republičkim i okružnim takmičenjima.

Sa prosečnom ocenom preko devet ove godine je nagrađen 21 student, a među njima i troje sa „čistom desetkom“ – Vojko Milošević i Abdulah Кrdžović na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Filip Drobnjaković na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Кulturno-umetnički program izveli su učenici odeljenja prijepoljske Muzičke škole u Novoj Varoši i vokalni solista RTS Miloš Radović.

Plakete i pohvale

Opštinnska priznanja u čast Dana oslobođenja – plakete i pohvale dobilo je 11 pojedinaca i kolektiva.

Foto: A.Rovčanin

Plakete su dodeljene:

Veliboru Ljujići Ljuji, potpukovniku i međunarodnom fudbalskom sudiji za izuzetan doprinos očuvanju nasleđa bratstva LJjići i afirmaciji opštine Nova Varoš

Vidojku Jasiki, sudiji Osnovnog suda Prijepolje, IJ Nova Varoš za izuzetne zasluge i požrtvovanost u radu i očuvanju bezbednosti u opštini Nova Varoš

Narodnom muzeju Užice za 10 godina uspešnog rada Izdvojenog odeljenja Zavičajnog muzeja u Novoj Varoši

Osnovnoj muzičkoj školi Prijepolje za 20 godina uspešnog rada Izdvojenog odeljenja u Novoj Varoši

Jeleni Trufunović, državnoj sekretarki Ministartva za razvoj nedovoljno razvijenih opština za izuzetan doprinos u razvoju i afirmaciji opštien Nova Varoš

Ministarstvu za brigu o selu za pomoć i podršci u realizaciji projekata od značaja za selo i seosko stanovništvo opštine Nova Varoš

Pohvale su dodeljene:

Dobrilu Aranitoviću, bibliotekaru-savetniku i bibliografu koji je prikupio, sačinio i obradio „Bibliografiju radova o novovaroškom kraju“, izdatu 2022.godine od Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“, Beograd

Jojić Jeleni, dugogodišnjem volonteru CК Nova Varoš i najmlađem davaocu krvi u 2022.godini u opštini Nova Varoš

Vladanu Popović iskazanu humanost, požrtvovanost i angažovanost u radu Opštinske organizacije Crvenog krsta Nova Varoš

Doktoru Milanku Milojeviću, načelniku ORL na VMA za iskazanu požrtvovanost u lečenju novovarošana

126.vojnoj jedinici za vazdušno osmatranje, navođenje i javljanje stacioniranoj na Murtenici za humanost i angažovanost u lečenju seoskog stanovništva opštine Nova Varoš.

Izvor: Zlatarinfo i PP Media