Nova Varoš proslavlja Dan opštine

Nova Varoš – Nova Varoš danas proslavlja opštinski praznik, datum kada je slavna Javorska brigada 1912. godine oslobodila zlatarski kraj od viševekovne vladavine Otomanskog carstva. Centralni događaj obeležavanja Dana opštine je svečana Akademija u Domu kulture, a proslavu će ovog puta obeležiti bogat i raznovrstan umetnički program.

Foto: A.Rovčanin

Proslava 1. novembra. započinje u podne odavanjem počasti ratnicima poginulim u Balkanskim i Prvom svetskom ratu polaganjem cveća i venaca na spomen obeležja na gradskom Trgu. Istog dana, u 17.30 časova, u galerijskom prostoru Doma kulture biće otvorena izložba ručnih preslica s kraja 19.veka, koje je Narodni muzej Užice prikupio sa područja Zlatiborskog okruga. Autor je etnolog Dijana Ristović, a Novovarošani će imati priliku da pogledaju deo od ukupno 98 prikupljenih eksponata.

-Svečana akademija povodom Dana opštine zakazana je za 18 sati. Nakon obraćanja i besede predsednika opštine Radosava Vasiljevića, uslediće tradicionalna dodela novčanih nagrada najuspešnijim studentima i učenicima, kao i plaketa i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima – kaže pomoćnica predsednika opštine za privredu i lokalni ekonomski razvoj i koordinatorka programa proslave Marijana Đokić.

 -Akademiju će obeležiti i bogat umetnički program, u okviru koga će nastupiti vokalni solista RTS Miloš Radović, kao i učenici Muzičke škole Prijepolje – Izdvojenog odeljenja u Novoj Varoši, koje ove godine proslavlja značajan jubilej – dve decenije postojanja i uspešnog rada.

PP Media