Nakon četiri godine „mraka“ sednice Opštinskog veća otvorene za javnost

Prijepolje – Prvi put nakon konstituisanja nove vlasti zasedalo je Opštinsko veće u Prijepolju, a prva odluka koju su većnici doneli je da se izmeni Poslovnik o radu i omogući prisustvo medijima sednicama.

Prva sednica Opštinskog veća, foto: A.Rovčanin

– Želimo da radimo javno i transparentno i da pravilnikom o radu omogućimo prisustvo medijima sednicama Opštinskog veća a ne da to zavisi od dobre volje pojedinca ili težine tačaka o kojima ćemo raspravljati – kaže prvi čovek opštine Vladimir Babić.

Vladimir Babić prvi čovek opštine Prijepolje, foto. A.Rovčanin

Veće je donelo odluku da novčano pomogne nabavku udžbenika roditeljima đaka prvaka, za ovu namenu budžetom je opredeljeno 3,5 miliona dinara. Prvi put u školske klupe sešće 374 mališana.

– U skladu sa našim mogućnostima rešili smo da pomognemo roditeljima đaka prvaka, tako što ćemo im na tekući račun uplatiti novčani iznosz koji je neophodaan za kupovinu knjiga. Nismo se odlučili mi da nabavljamo udžbenike jer je do početka nove školske godine ostalo malo vremena i veliki broj roditelja već je obezbedio knjige – ističe Babić.

U cilju otklanjanja problema u realizaciji plana javnih nabavki u oblasti izgradnje i infrastrukture Opštinsko veće je donelo Zaključak koji predviđa da se u postupcima javnih nabavki u tekućoj godini, koje se odnose na asfaltne i zemljane radove, a gde su ispunjeni zakonski uslovi ne primeni negativna referenca kao razlog za odbijanje ponuda, a sve to na osnovu Zakona o javnim nabavkama.

– Jedanaest putnih pravaca trenutno je u zastoju usled primene prava o zaštiti ponuđača jednog od učesnika javne nabavke. Ispostavilo se da je on negde u pravu, jer je Komisija uvažavala njegove žalbe i onda imamo zastoj. Mi smo razmotrili situaciju oko toga i došli do činjenice da je sada najbolje da se Zaključkom ne primenjuje ta odredba tj primena negativne reference, što ne znači da će to u narednim radovima biti isključeno – navodi zamenik predsednika opštine Esad Hodžić.

Esad Hodžić zamenik predsednika opštine Prijepolje, foto. A.Rovčanin

Sanacija putnog pravca od Kolovrata do Seljašnice i dalje do Slanog blata takođe je bila tema rasprave na sednici Opštinskog veća. Vladimir Babić je upoznao članove Veća sa zahtevom države da se hitno sklopi ugovor sa EPS-om radi izmeštanja niskonaponske mreže sa trase gde prolazi saobraćajnica. On je izneo i dug spisak problema koji prate sanaciju ove saobraćajnice.

PP Media