Nastavljeno seđenje ubici Kristine Kaplanović iz Nove Varoši

Čuo sam udarac o vrata VC-a iza mene, ali tek kada je usledilo “Ovo je pljačka, dajte sve što imate i uđite unutra”, okrenuo sam se udesno odakle je dopirao glas. Ta osoba je bila krupnije građe, visoka oko metar devedeset. Obučena u tamno, sa maramom preko nosa. U desnoj ruci je držala pištolj u visini ramena, blago savijenoj. Gurnuo mi je rame levom rukom i pri prvom kontaktu – pištolj je opalio. Kristina je pala. Pokušao sam da joj pomognem, jer je počela da krklja.

Ovo je u utorak pred Višim sudom ispričao Darko Stankov, bivši radnik pumpe, očevidac ubistva Kristine Kaplanović, koja je upucana prilikom pokušaja pljačke u Velikom Mokrom Lugu maja 2017. godine. Na optuženičkoj klupi je Miloš Srebrić koji je prilikom iznošenja odbrane ranije negirao delo i objasnio da je za tragični događaj čuo preko TV-a. Stankov je kobne večeri došao na pumpu kako bi se našao sa kolegom koji je završavao smenu u objektu NIS s druge strane auto-puta. Njih četvoro su stajali ispred pumpe, jer je jedan od kolega pušio cigaru.

– Taj čovek me udario, bio sam u položaju naniže, pucanj sam samo čuo. Kada sam podignuo glavu, Kristina je bila na zemlji. Okrenuo sam je na bok. Krvi je bilo iza nje i malo na ustima. Video sam da napadač odlazi trčeći uz auto-put ka Nišu – ispričao je Stankov.

Svedok je, povodom ovog događaja, dobio pretnje preko telefona, a nepoznata osoba mu je nakon toga i fotografisala automobil.

– Neko me je pozvao, nije se predstavio i rekao mi je da pazim šta pričam. Od maja prošle godine imam policijsku zaštitu – rekao je Stankov.

Njegovo svedočenje trajalo je više od tri sata, a na momente suđenje se pretvaralo u burnu razmenu argumenata između predsednice veća, zamenika tužioca i advokata odbrane. Jedan od Srebrićevih branilaca Jugoslav Tintor postavio je niz pitanja na koje je sudija odbila da svedok odgovori, poput: “Jesam li u pravu da ste vi nakon nezgode dali policajcima netačno ime vašeg oca? Zašto ste davali različite adrese ako ih niste menjali? Da li je vaš otac policijski službenik i da li je došao pre patrole na lice mesta?”

– Prvo je stigla interventna jedinica i njima sam sve ispričao – rekao je Stankov.

On je objasnio da je napadaču video samo levi profil i ništa od desne strane lica.

– Video sam mu oko, levu obrvu i zalizak sa te strane lica. Oči mu nisu bile skroz tamne, ali ni plave, ni zelene. Da sam zadržao pogled na njemu do desetak sekundi, video bih mu i desnu stranu lica. Kosa mu nije bila tamna – objasnio je svedok.

Stankov je potvrdio da je bio na prepoznavanju, kao i da je učestvovao u izradi foto-robota.

– Prilikom prepoznavanja, njih petorica su bila bez marame. Dvojicu sam “izvukao”. I ostala trojica su imala zaliske, ali nisu bili ni približno slični. Dvojica su se okrenula na bok i izgovorili reči koje sam čuo na licu mesta. Onda sam se odlučio za jednog od njih. Druge glasove nisam prepoznavao – objasnio je Stankov.

Prema njegovim rečima, na licu mesta, on nije video nikakav beleg na čelu napadača, a objasnio je da ne zna zašto je foto-robot urađen anfas, a ne iz profila, na osnovu njegovog opisa.

Suđenje se nastavlja 12. marta, kada bi trebalo da svedoče preostala dvojica kolega ubijene devojke.

NIJE SE VIŠE BUDILA

VANBRAČNA supruga optuženog Srebrića iskoristila je u utorak pravo da ne svedoči u ovom postupku, a posle nje odmah je saslušan Stanislav Kaplanović, otac ubijene Kristine.

– Pašenog, kod kog je Kristina živela, te noći mi je javio da je pumpa opljačkana, a moja ćerka ranjena – ispričao je Stanislav potreseno. – Rekao mi je da dođem u Beograd. Ona je bila u Urgentnom centru, na aparatima. Nije bila svesna i više se nije budila…

Izvor: Večernje novosti i PP Media