Burno skupštinsko zasedanje, ko bruka žitelje Prijepolja vlast ili opozicija?

Nedavno hapšenje odgovornih u Centru za socijalni rad, bio je povod da predsednica Skupštine opštine Prijepolje Stana Marković, na zahtev jedne trećine odbornika sazove sednicu lokalnog parlamenta. Višečasovnu raspravu obeležila je žustra polemika na relaciji vlast – opozicija, produkt takvog “dijaloga “ bio je udaljavanje sa sednice,  zbog verbalnog sukoba, člana Opštinskog veća Milana Gačevića i odbornika opozicione Sandžačke demokratske partije Izudina Šantića. Naime, do verbalnog konflikta došlo je nakon neprimerenih komentara upućenih sa mesta od strane Gačevića na račun opozicije što je iritiralo Šantića te mu je uputio uvredljive reči, pa je predsednica Skupštine zbog svega što se desilo, obojicu udaljila iz sale. Incidentu je prethodio predlog opozicione odbornice Samire Ćosović da se u dnevni red uvrsti tačka o subvencijama za izdavanje Halal sertifikata.

Predsednica Skupštine Stana Marković kaže da žali što je došlo do incidenta, te da je morala da udalji oba aktera koja su učestvovala u sukobu.

– Poslovnik o radu mora da se poštuje i da se primenjuje jednako prema svima. Zbog pretnji i uvreda morala sam da sa Skupštine isključim jednog odbornika i jednaog većnika – navodi Marković.

Izudin Šantić posle udaljavanja uputio je javno izvinjenje odbornicima zbog kratkotrajnog prekida sednice. Međutim ističe da neće pokleknuti pred konstantnim uvredama koje stižu od strane Milana Gačevića, te da će uvek stati u odbranu ispravnog i dobrog rada i da će zaštiti sebe i svoje kolege odbornike.

Burno skupštinsko zasedanje foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prvi čovek opštine Dragoljub Zindović, nakon pauze obrati se odbornicima rečima da treba da vode računa šta govore te da svi skupa brukaju opštinu Prijepolje.

– Hoću da vas zamolim da se držimo reda i poslovnika, da budemo odmereni. Vodite računa svi šta radite, čuvajte se teških reči, možda budemo svi jednog dana morali da se mirimo, svi treba zajedno da budemo kažnjeni, mi svojim ponašanjem brukamo opštinu Prijepolje, skupštinu i generaciju brukamo. Predstavnici vlasti trpe uvrede, a u tome nema nikave dobiti ni političke ni ljudske, lažno nas optužuju. Video sam šta je predloženi dnevni red, znate da je teško sve ispuniti, mi u skupštini treba da budemo svi na istom zadatku, nemojte da vraćate sve u provaliju, sve tačke koje ste iskoristili da nas izvređate , vama će biti velika šteta, nemojte da zatvarate sva vrata i da ostanete bez političkog partnera – rekao je između ostalog Zindović.

U senci sukoba prošla je rasprava o novom Statutu i odluka o izradi plana detaljne regulacije za minihidroelektrane Lipovica i Vir i izmena i dopuna plana generalne regulacije Prijepolje i Brodarevo. Taman kada su se smirile strasti usledila je rasprava o hapšenju odgovornih iz Centra za socijalni rad. Obrazlažući odbornicima predlog da se smeni direktorka Centra, Vukosav Tomašević je naveo da ona ne ispunjava zakonske uslove za izbor na tu funkciju što je i sud u Užicu utvrdio prvostepenom presudom. Takođe, on je naveo i da postoji i moralna odogovornost te da nakon hapšenja ona nije dostojna da obnaša tu odgovornu funkciju.

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

U odbranu direktorice stao je član Opštinskog veća Sabahudin Hajdarević koji je između ostalog naveo da je reč o montiranom procesu paradržavnih organa u koji je umešana i odbornica opozicije Jasmina Rovčanin, koja je prema njegovim rečima primorala dve žene da daju lažne izjave, i da je na osnovu toga tužilaštvo pokrenulo ceo proces.

Sa druge strane odbornica Rovčanin negirala je navode Hajdarevića i pozvala ga da prijavi nadležnim državnim organima tvrdnje koje je izneo. Ona je kazala da je svedokinje koje su promenile iskaz na suđenje u Kraljevo odvezao šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir.

– Nisam Vam ja kriva što ste plaćali prozore 100 hiljada dinara, a da oni vrede 50 hiljada. Isto tako nisam ja kriva što ste akt o proceni rizika platili 600 hiljada dinara, a taj  akt ne vredi 100 ili 120 hiljada dinara. Ako imate bilo šta da kažete protiv mene izvolite slobodno, imate institucije i prijavite to. Nisam Vam ja nabavljala paketiće u pribojskim selima, ili ste to Vi činili. Našli ste u nekoj “zabiti” da kupite dečije paketiće koji vrede manje od 1000 dinara a da prikažete da ste ih platili 3000, to su i sami svedoci izjavili – izričita je bila Jasmina.

Odbornik vladajuće Demokratske partije Sandžaka, Bahrija Beganović, krivca za sumnjive radnje u Centru za socijalni rad vidi u šefu SPP-a, Samiru Tandiru. On je najavio i da će Tandir u svojstvu nalogodavca ubrzo biti saslušan u procesu koji se vodi protiv dve ženske osobe, radnice te ustanove.

Inače, ovo je bilo najburnije zasedanje od kako skupština radi u ovom sazivu.

PP Media

One thought on “Burno skupštinsko zasedanje, ko bruka žitelje Prijepolja vlast ili opozicija?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *