Nekoliko stotina vozila u kilometarskoj koloni stiglo na Jabuku: Učesnike dočekao vladika Atanasije

Prijepolje – Auto-litija koja je jutros krenula iz Beograda, kako bi pružila podršku litijama u Crnoj Gori stigla je na Jabuku.

Kolona vozila stigla na Jabuku, foto: A.Rovčanin

Na graničnom prelazu između Srbije i Crne Gore, u manastiru Svetog Ilije učesnike je dočekao episkop mileševski Atanasije Rakita rekavši da se svetinje brane jer su najsvetiji deo pravoslavne vere.

Foto: A.Rovčanin

„Dobrodošli na prostore eparhije Mileševske, na ovo naše srpsko brdo na 1200 metara koje se nalazi između velikih srpskih svetinja. Eparhija Mileševska spaja sve što je sveto i u Pljevljima, Prijepolju, Novoj Varoši, Prijepolju i služi kao spona. Braćo i sestre vi ste došli iz Beograda i Šumadije, na naš tavor, u pravo vreme. Pored nas, naša braća u crnoj Gori bore se za očuvanje naših zajedničkih svetinja, bore se za povezivanje kontinuiteta u onome što je sveto i milom Bogu pristupačno, to je u srcu bića srpskoga, mi smo Božiji narod“, rekao je episkop mileševski Atanasije.

Foto: A.Rovčanin

Nekoliko stotina vozila u koloni dugačkoj par kilometara prošlo je kroz Čačak, Užice, Zlatibor i Novu Varoš, a sa ulica ih je pozdravljao oduševljeni narod.

„Želimo da kažemo našoj crnogorskoj braći da zajedno branimo naše svetinje i da smo tu za njih. Naša vera je naš ponos i nećemo niko dozvoliti da to uništava “, rekao je jedan od učesnika auto-litije.

Auto-litije od Beograda do Jabuke organizovao je Savet Srba u Crnoj Gori.

„Crna gora ima danas najcrnji i najgori sistem koji upravlja delom te države. Sve su uzeli, a kada su pokušali i dušu da uzmu onda smo se desili mi da ne damo svetinje i ne damo dušu. Sbve maske tog sistema su pale i nadamo se da će sledeće godine taj sistem i pasti“, rekao je Pljevljak dr Vukadin Šljukić.

Rina i PP Media