Štitkovo: Vrelo i Tisovica van korita

Nova Varoš – Nivo jezera ispred crkve Blagoveštenja desetak santimetara ispod praga porte. Prete i klizišta.

Napunilo se jezero u centru sela Štitkovo (Milojko Čkonjević)

Velike količine padavina, pogotovu u noći između ponedeljka i utorka, donele su nevolje meštanima Štitkova: iz korita se izlila rečica Vrelo u centru sela, dok Tisovica plavi okolne luke, a oštećeni su seoski putevi.

Zbog male propusne moći cevi, koja je istovrmeno i most na rečici Vrelo, na putu prema Rujištima i Ivanjici, stvorilo se malo jezero ispod brane između crkve i škole.Voda, srećom, otiče između kuća i mosta prema Urvini i Tisovici. Betonska ograda sprečava prodiranje površinskih voda u portu, a meštani kažu da je nivo jezerceta desetak santimetara ispod praga porte i strahuju da voda ne poplavi crkvu Blagoveštenja.

Ovaka slika se ponavlja godinama, uglavnom kad „pukne sneg“ u Čemernici i poraste izdašnost Vrela koje ističe iz obližnje pećine. Meštani su svojevremeno delimično porušili branu za mini HE „Štitkovo“, građenu 1963. godine. Međutim, prilikom asfaltiranja seoskog centra i puta za Božetiće, na rečici je postavljena samo jedna cev, iako su bile planirane dve. U Odboru za obnovu crkve prošle godine su istakli da su, pored sanacije betonskog zida između crkve i rečice, preostali radovi i na odvođenju površinskih voda iz porte.

Voda blizu praga crkve Blagoveštenja

Nadošla Tisovica, koja kupi vodu severnih padina Javora i iz Zečkog Polja i okoline preko vrela Bursać, plavi okolne luke. Кlizište je, nedaleko od kuće Alekse Čakarevića donelo velike količine blata na put za selo Tisovicu.

Za sada nema opasnost da poplavi jedini drumski prelaz na ovoj reci – betonski most kod Кalajitske vodenice.

Zlatarinfo