Nivo vodostaja na Zlatarskom jezeru 16 metara veći od minimalne kote

Nova Varoš/Kokin Brod – Sa Zlatarskog jezera, jedne od najvećih turističkih atrakcija u ovom delu Srbije prethodnih dana stižu sablasne slike. Nivo vode je drastično smanjen a do vrha Dumbelskog brda do kojeg se nekad samo čamcem moglo prići, sada se može stići i pešaka ili automobilom.

Nivo vode u Zlatarskom jezeru za 16 metara veći od dozvoljenog minimuma, foto: PP Media

Iako su ovakvi prizori privukli veliku pažnju javnosti, zbog same istorije nastanka ove akumulacije, nadležni kažu da je ovo uobičajena slika jezera za ovo doba godine.

Zlatarsko jezero nastalo je šezdesetih godina prošlog veka izgradnjom Hidroelektrane Кokin Brod, koja je pregradila reku Uvac i prevashodno služi za proizvodnju električne enrgije. Pre nego što su geografi dobili zadatak da na karte novovaroškog kraja ucrtaju ovo jezero, izvođači radova imali su jedan teži zadatak. Da sa istih izbrišu čitavo jedno selo.

Danas je vodostaj jezera toliko smanjen, da se do vrha Dumbelskog brda može stići i pešaka ili automobilom. Međutim, iz Limskih HE kažu da to nije ništa neuobičajeno i da se ovakva slika viđala i ranijih godina.

 -Svake godine u ovo doba je niska kota i Zlatarskog i Uvačkog jezera, plus minus tri, četiri metra nadmorske visine. Znatno niže kote zabeležene su početkom 2000-ih godina. Radimo prema potrebama energetskog sistema RS a treba istaći i da smo na pragu proleća, moramo spremiti akumulaciju za dotok vode. Pomenuta jezera snabdevaju se vodom najvećim delom sa Pešteri, Jadovnika i Zlatara. Obzirom da su na ovim planinama trenutno velike količine snega, nadamo se boljoj hidrološkoj situaciji-kaže  Predrag Šaponjić, direktor Limskih HE.

Foto: PP Media

Trenutna kota Zlatarskog jezera je 861,20 metara nadmorske visine, što je 16m iznad minimalne radne kote koja je dozvoljena a u skladu sa vodnom dozvolom, objašnjava Šaponjić. Makismalna kota nominalnog rada je 885m i trenutno sve što radimo je u skladu sa programom poslovanja Elektroprivrede i potrebama energetskog sistema Sistema tako da smo u zakonskim okvirima, tj okvirima vodne dozvole, ističe Šaponjić.

-Stručne službe Limskih HE imaju obavezu obilaska akumulacija – pratimo dotok vode, protok vode kroz turbine, eroziju zemljišta i smatramo da ova situacija ne utiče negativno na biljni i životinjski svet ni Zlatarskog ni Uvačkog jezera. U skladu sa vodnom dozvolom, izveštaje redovno šaljemo ministartsvima, vodnoj inspekciji i JP Srbijavode.

Iako su pojedini meštani tvrdili da zbog drastično smanjenog vodostaja, u Zlatarskom jezeru sada možete videti vrh potopljene crkve u Puljcima, Šaponjić te navode negira.

-Obilazili smo akumulaciju. Da bi ugledali crkvu u Puljcima, potrebno je da se kota obori za oko 5 m, što se do sada nije desilo – kaže Šaponjić.

PP Media