Marku iz Štitkova izgorela štala, humani Novovarošani sakupljaju pomoć za izgradnju nove

Nova Varoš – U prohladnim jutranjim časovima, krajem prošlog meseca u domaćinstvu, Marka Vjetrovića, iz Štitkova buknuo je požar i progutao za tili čas štalu. Širenju požara pomogle su bale sena koje su stajale složene u potkrovlju staje.

Vatra progutala štalu Marka Vjetrovića iz okoline Nove Varoši, foto: Ustupljena fotografija

Brzom reakcijom Markovih komšija i rođaka, koji su pritekli u pomoć, spasene su krave i izbegnuta prava katastrofa. Do dolaska vatrogasaca meštani ovog sela gasili su vatru crevima iz svojih kuća, ali jak plamen nije bilo lako zaustaviti.

Na podmetanje pozara Marko ne sumnja, a po rečima meštana svi imaju reci hvale o ovom domaćinu.

„Ujutru oko pet sati primetio sam plamen i odmah sam otrčao da obavestim vlasnika štale kao i sve komšije. Gasili smo vatru pomoću creva iz naših kuća, dok nisu došli vatrogasci, ali nažalost štali nije bilo spasa“ kaže za Desimir Vjetrović, Markov komšija.

Marko ima 54 godine i nije oženjen, živi sa nepokretnim bratom Vladimirom a jedini izvor prihoda su mu krave kao i većini stanovništva u ovim zlatarskim brdima. Ovo su za njega teški dani jer njegova stoka nema krov nad glavom, a sneg u ovom kraju ne posustaje iako je proleće na pomolu.

Humanitarna organizacija “Stara Raška” iz Beograda, će pružiti pomoć, ali je i pokrenula akciju prikupljanja humanitarne pomoći kako bi Marko mogao da sagradi novu štalu.

Svi ljudi dobre volje mogu pomoći uplatom na tekući račun Udruženja građana etno sela Štitkovo “Knezovi Raškovići” na broj računa 325-9500600054203-13.

Marku bi svaka pomoć veoma značila, pa samim tim ako ste u mogucnosti pomozite ovom vrednom zlatarskom seljaku.

PP/Media B.Ilić