Nova Varoš: Bez struje 5 dana

Sneg koji je sinoć počeo da pada usporio je radove na otklanjanju kvarova, pa je već peti dan bez struje oko 400 potrošača u selima kod Nove Varoši.
Najteža situacija je u mesnim zajednicama Jasenovo, Bela Reka i Božetići gde je zbog kvara na dalekovodima i trafostanicama i dalje u mraku 305 potrošača. Bez struje je i stotinak potrošača u drugim delovima opštine jer je sneg prošlog vikenda polomio 120 bandera u niskonaponskoj elektro mreži i oštetio 35-kilovoltni dalekovod Nova Varoš-Kokin Brod koji strujom napaja sela oko Uvca.
Meštani kažu da je u selima na višim nadmorskim visinama u prošlu nedelju i ponedeljak palo i do 50 centimetara snega.
– U planinskim selima sinoć je palo 25 do 30 centimetara novog snega, pa se poslovi odvijaju otežano. Kvarovi su uglavnom na nepristupačnom terenu i većina poslova se odrađuje na mišiće što sve usporava radove. Zbog toga ćemo angažovati dodatnu radnu snagu u okviru javnih radova, a električarima već pomažu ugroženi meštani koji šumskim traktorima i volovskom zapregom dopremaju materijal i bandere – kaže načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Raco Bujišić.
Zaposleni u lokalnoj Elektrodistibuciji danima su na terenu, a angažovana su i mnoga lokalna privatna preduzeća. U pomoć kolegama došlo je i sedam ekipa električara iz Užica, Paraćina, Arilja i Jagodine.
– Prema rečima električara trebaće još puno vremena da se u potpunosti sanira šteta pa tamo gde je moguće potrošači su preusmereni na elektrovodove u susednim opštinama. Iz budžetske rezerve obezbedićemo sredstva za kopanje rupa za bandere što je trenutno najveći problem, a pomoćićemo i druge radove. Bitno je da sela što pre dobiju struju jer u zamrzivačima propada hrana a meštani trpe štetu – kaže Ivan Mladenović, koji predsedava Privremenim organom u opštini Nova Varoš.
Izvor: alo.rs