Nova Varoš izabrala najboljeg sportistu

Košarkaš Zlatara Bogdan Filipović i odbojkašica Jovanka Brajović najbolji su sportisti Nove Varoši u ovoj godini, dok je najuspešnija sportska organizacija Sportski savez opštine. Priznanja su dodeljena u ukupno devet kategorija, dok su brojni pojedinci, privredni kolektivi i ustanove dobili zahvalnice za izuzetan doprinos razvoju sporta i fizičke kulture.
Poslednji put ova priznanja su dodeljena pre par decenija, a naš grad je godinama bio jedan od retkih u Srbiji koji nije nagrađivao svoje najbolje sportiste. Tradiciju dodele javnih priznanja najboljim sportistima, sportskim radnicima i sportskim organizacijama obnovio je Sportski savez, a pokrovitelj je opština Nova Varoš.
Iza nas je uspešna sportska godina kako u ligaškim takmičenjima tako i na MOSI. Organizovali smo i Radničke sportske igre posle 20 godina pauze, Dečiju olimpijadu i lokalni Sajam sporta uz niz tradicionalnih manifestacija. Međutim, sve to ne bi bilo moguće da nije bilo nesebične pomoći lokalne samouprave i značajnog izdvajnja novca za sport iz opštinskog budžeta – kaže predsednik Sportskog saveza Nove Varoši Mirko Kovačević.
Petočlana komisija ( u čijem su sastavu bili sprtski radnik i karate trener Duško Mandić, proslavljeni košarkaški as Željko Topalović, fudbalski trener Vladimir Buljugić, bivši sportski izveštač Arif Musić i novinar Željko Dulanović) razmotrila je predloge prispele na javni konkurs i u većini nagradnih kategorija samo potvrdila rang listu formiranu na osnovu javnih nominacija.
Za najuspešnije mlade sportiste proglašeni su skijaš Filip Matijević i odbojkašica Ana Šaponjić, dok su priznanja za najuspešnije sportske trenere poneli Danko Dumić, šef stručnog štaba seniorske ekipe Košarkaškog kluba Zlatar i Monika Mandić, trener mlađih kategorija Ženskog odbojkaškog kluba Zlatar. Najuspešniji profesor fizičkog vaspitanja je Ivan Mijatović, a najbolji sportski radnik Dušanka Ćirković, sekretar Sportskog saveza Nove Varoši. Vrednim priznanjima nagrađeni su i najuspešniji sportisti koji su prve korake napravili u rodnoj Novoj Varoši a danas brane boje klubova u Srbiji i inostranstvu. U muškoj konkurenciji za najuspešnijeg je proglašen Ivan Šaponjić, fudbaler Partizana i član reprezentacije Srbije koja je osvojila svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, dok je u ženskoj konkurenciji nagrađena košarkašica Ana Radović, koja igra u nacionalnoj ligi Švajcarske. Najuspešniji trener poreklom iz naše opštine je Đorđe Ćirković, koji trenutno vodi rukometnu ekipu Konstanca iz Rumunije.
Nagrada za životnu delo poshumno je dobio skijaš Džemail-Džemko Softić, dok je specijalnu zlatnu plaketu za četiri decenije uspešnog rada dobio Rukometni klub Zlatar. Za medalje na ovogodišnjim MOSI u Požegi nagrađene su šahisti, košarkaši, stonoteniseri i sportski ribolovci.
U kategoriji najbolji sportista i sportiskinja dodeljene su po tri nagrade, a nagrađeno je ukupno i šest mladih sportista. Kod seniora nagrađeni su još i rukmetaš Boris Zečević, za drugo i karatista Nemanja Nešković za treće mesto na listi, dok su kod seniorki priznanja dobile šahistkinja Jovana Vučković i odbojkašica Anica Tiosavljević. Kod mladih sportsita drugoplasirani su fudbaler Dragan Vujičić i šahistkinja Tijana Zečević, a trećeplasirani kik bokser Nikola Bogićević i odbojkašica Anica Grujičić.
Priznanja su im uručena u ponedeljak 28. decembra, na svečanosti u Hotelu „Panorama“ na Zlataru.
Pod okriljem Sportskog svaze danas je 13 klubova, a naša opština je među prva tri grada u Srbiji po izdvojenim sredstvima za sport po glavi stanovnika. Ali to nije mnogo, jer je naš primarni cilj da građanima učinimo život što kvalitenijim, a mlade kroz bavljenje sportom odvojimo od ulice i poroka. Naš uspeh je što smo sport „spustili“ u široke narodne mase – rekao je na dodeli sportskih priznanja predsednik opštiine Dimitrije Paunović.
Izvor:Zlatarinfo