Nova Varoš: Kriza vlasti ili pokušaj lokalnog SNS-a da povrati izgubljeno?

Prošlo je mesec dana otkako je formirana nova vlast u opštini podno Zlatara, i to prelaskom odbornice Gordane Khouitar (SNS) u opozicionu Grupu građana Novi ljudi, već se pojavio prvi veći problem. Predsednik, sedam članova i devet zamenika Opštinske izborne komisije, na čelu sa predsednicom Jelenom Leković, podnelo je ostavku na izabrana mesta u tom skupštinskom telu. To je dovelo u pitanje verifikaciju mandata budućih odbornika, koji bi trebali da se verifikuju na prvoj narednoj sednici lokalnog parlamenta. Predsednik ovdašnje opštine Radisav Vasiljević ističe da ovim potezom Izborne komisije nije ugrožena skupštinska većina, te da će protiv njih biti podneta krivična prijava.
“Ja razumem želju Srpske napredne stranke u Novoj Varoši da dođe na vlast , ali ne razumem zašto to rade mimo zakona. U Opštinskoj izbornoj komisiji nalazi se pet pravnika, njihova obaveza je da mene, kao predsednika opštine, savetuju kako da radim u skladu sa zakonom. Ovakvim njihovim potezom oni krše zakon i ja kao predsednik opštine prinuđen sam da podnesem krivične prijave protiv svih članova Izborne komisije koji su podneli ostavku“, kazao je predsnik opštine Radisav Vasiljević.

Radisav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš

Radisav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš


Opštinska izborna komisija ima 13 članova i isto toliko zamenika. Na mesto predsednika Komisije Jelena Leković izabrana je 2013 godine , ostavku na to mesto podnela je u utorak i to, kako kaže, zbog toga što ne želi da učestvuje u prekrajanju izborne volje građana.
“Podneli smo ostavke, nećemo da učestvujemo u nasilnom prisvajanju volje građana, mi smo sproveli izbore u aprilu, tada su se građani izjasnili koga žele. Pojedeni članovi od juče su izloženi pritiscima sa svih strana tako da je jedan od njih pobukao ostavku”, kazala je Jelena Leković predsednica Komisije.
Ovdašnji lokalni parlament broji 27 odbornika, većinu od 14 odbornika čine Grupa građana „Novi ljudi za Novu Varoš“, Demokratska stranka i Nova Srbija, dok su u opoziciji ostali Srpska napredna stranka sa 11 odbornika, Socijalistočka partija Srbije i Sandžačka demokratska partija sa po jednim odbornikom.
PP Media