Nova Varoš (video): Muzilice i veš mašine služe za ukras meštanima Debelje

U novovaroškom selu Debelja, koje broji 30 tak domaćinstava zimu dočekuju sa strepnjom i bojazni da će dotrajalu i oronunuelu ektro mrežu urušiti prvi sneg. Pored problema sa strujom meštani ovog stočarskog sela, nemaju ni kvalitetno snabdevanje vodom.
Elektro mreža je davno izgrađena, stubovi su truli i dotrajali pa ih meštani vezuju sajlama i podupiru koljem kako ih stoka ne bi oborila na zemlju. Jelić Miroslav iz zaseoka Dubnica ima 50 grla govedi, kako kaže kupci za sir, mleko i meso dolaze na noge. Međutim bez „pomoći“ agregata, muzilica ne bi mogla da radi i krave bi ostale nenamirene.

Jelić Miroslav stočar iz Debelje, foto: www.ppmedia.rs

Jelić Miroslav stočar iz Debelje, foto: www.ppmedia.rs


„Najveći problem su struja i voda, struja je nejačka. Da bi pomuzli krave moramo koristiti agregat“, jada je Miroslav Jelić.
Sedmogodišnja Milena najstarije je dete, šestočlane porodice Trtović. U kratkim zimskim danima Milena ne reko domaći zadatak radi pod svećom, dok mama Suzana veš pere ručno vodom donešenom sa vrela udaljenog nekoliko kilometara od kuće. Da su uslovi za život na selu bez vode i struje jako teški jada se i sedamdesetogošnja baka Mileva, najstariji član porodice Trtović.
Porodica Trtović iz Debelje

Porodica Trtović iz Debelje


Iz novovaroške Elektrodistribucije ističu da problem leži u udaljenosti sela od najbliže trafostanice, te da je jedino rešenje izgranja dalekovoda i nove trafostanice koja će biti smeštena u centru sela.
„Ovo naselje je udaljeno znatno više po tehničkim uslovima od najbliže trafostanice nego što to sme da bude. Izgradnja dalekovoda i tranostanice je jedino sigurno rešenje za ovaj problem“, kaže Grujica Purić inženjer Elektrodistribucije Nova Varoš.

Pomoć u rešavanju ovog problema obećava i prvi čovek novovaroške opštine Radisav Vasiljević, koji kaže da će Lokalna samouprava uraditi sve da olakša život ovim vrednim stočarima.
„Opština će tražiti pomoć EPS-a za rešavanje ovog problema, sredstvima budžeta pomoći da se koliko-toliko olakša život vrednih stočara i poveća poljoprivredna proizvodnja”, tvrdi prvi čovek novovaroške opštine Radosav Vasiljević.
Ovakvi i slični problemi muče meštane i drugih novovaroških sela.
PP Media