Nova Varoš najtransparentnija opština u Zlatiborskom okrugu

Po tome koliko su javnosti dostupne informacije o njenim odlukama i radu, Opština Nova Varoš najuspešnija je u Zlatiborskom okrugu. Na republičkom nivou, rangirana je na visokom 12. mestu, sa indeksom 57 koji je znatno iznad proseka u preostalih 162 opštine i gradova u Srbiji.
Po svojoj transperentnosti, odnosno po tome koliko su javnosti dostupne informacije o njenim odlukama i radu, Opština Nova Varoš najuspešnija je u Zlatiborskom okrugu. Na republičkom nivou, rangirana je na visokom 12. mestu, sa indeksom 57 koji je znatno iznad proseka u preostalih 162 opštine i gradova u Srbiji na čijem je području nevladina organizacija „Transparentnost Srbija“ tokom 2015. godine sprovela istraživanje različitih indikatora na polju vidljivosti u radu lokalnih samouprava.
U okviru ovog istraživanja obavljena je kompletna analiza opštinskih i gradskih sajtova, dokumenata, odluka, odgovora na osnovu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ocenjeno je i stanje i neposredan uvid u funkcionisanje uprave odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa.
Ovo je pokazatelj da smo dobro radili, da nije postojao problem o kojem nismo razgovarali i zahtev građana u čije rešavanje se nismo uključili. Insistirali smo na transparentnosti i zalagali se da se javnost u značajnoj meri uključi u to što radimo i bude informisana i upoznata sa radom lokalne uprave. Na dostavljene pisane odgovore i informacije, koje od nas traže građani, nevladine organizacije i brojni drugi subjekti nema uloženih žalbi, a pritužba nije bilo ni zbog „ćutanja“ administracije, kaže Ruža Matović, načelnica Opštinske uprave.
Ovdašnja lokalna samouprava je po transparentnosti bez premca na teritoriji desetak opština Zlatiborskom okrugu. Slede Čajetina, rangirana na 26 mestu, Ivanjica na 41, Priboj na 43, Prijepolje i Užice na 55, Arilje na 99, dok su na začelju Sjenica ( 104), Požega (109) i Bajina Bašta, koja se našla na neslavnom 131 mestu.
Izvor: danas