Nova Varoš: Od septembra zajedno gimnazijalci i zanatlije

Gimnazije i srednje stručne škole u šest gradova i opština prestaju da rade, a umesto njih osnovane su nove. Od 14 obrazovnih ustanova formirano sedam. Prema važećem pravilniku škole sa malo đaka prestale su da postoje, što je slučaj i u Novoj Varoši gde od septembra neće biti Gimnazije “Pivo Karamatijević” i Tehničke škole, a umesto njih đaci će ići u školu, sa zvaničnim nazivom – Srednja škola.

Gašenje fabrika i ekonomska neizvesnost u poslednjih deset godina naterali su mnoge Novovarošane da krenu sa svojih ognjišta trbuhom za kruhom, put većih gradova u Srbiji, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Čačka. Sve to prouzrokovalo je da škole ostanu bez velikog broja učenika, zbog čega je došlo do spajanja dve srednje škole u jednu obrazovnu ustanovu. Predsednik opštine Radosav Vasiljević kaže da lokalna samouprava tu nije mogla ništa da učini uprkos svim naporima koje su činili. On tvrdi i da niko od zaposlenih profesora, administrativnih radnika i pomoćnog osoblja neće ostati bez posla.

– Vlada je donela odluku da svaka srednja škola u Srbiji koja nema minimum 12 odeljenja mora da se spoji sa nekom drugom srednjom školom. To je slučaj i sa našom Gimnazijom Pivo Karamatijević koja je imala 8 odeljenja i Tehničkom školom u kojoj je bilo jedno odeljenje više. Sada su te dve obrazovne ustanove spojene u jednistvenu Srednju školu. Mi na ovakvu odluku Vlade jednostavno nismo mogli da utičemo – naglašava Vasiljević.

Ovakva odluka države zabrinula je građane u Novoj Varoši, ali ipak smatraju da je ključ problema u pokretanju industrije i skidanju katanaca sa nekadašnjih fabrika.

– Šta će nam gimnazija kad nemamo ni staklorezca u gradu, svi odoše u veće gradove – kaže šezdesetogodišnji Marko i potseća na vremena kada su uspešno na ovom prostoru radile Inova, Obućara, Sloga i da su sada na njima vrata zaključana.

Ipak, ono što posebno zabrinjava žitelje ove opštine jeste da su blizu katanci u nizu seoskih škola i briga šta sa sobom nosi prestojeća reorganizacija u obrazovanju zbog drastičnog smanjenja broja učenika.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *