Nova Varoš “pokrivena” video-nadzorom: Nekom “Veliki brat”, a nekom veća bezbednost

Nova Varoš – Grad pod Zlatarom je “pokriven” video-nadzorom, a za veću bezbednost žitelja i turista koji dolaze u Novu Varoš je instalirano 25 kamera visoke rezolucije. Projekat vredan pet i po miliona dinara je iz budžeta opredeljenog za unapređenje saobraćaja finansirala lokalna samouprava.

Novi detalj na ulicama Nove Varoši, foto: Novosti A.Rovčanin

Pod budnim okom kamera se nalaze deo magistrale na ulasku u grad iz oba smera, potom većina gradskih raskrsnica, sportskih terena i parkova, ali i Trg vojvode Petra Bojovića. U ovdašnjoj Policijskoj upravi su instalirani monitori za očitavanje podataka, sa pratećom opremom, i video-nadzor je pušten u rad.

Iz lokalne samouprave kažu da je na magistralnom putu koji prolazi kroz grad – zarad veće bezbednosti pešaka – postavljen takozvani radar dopler…

– Nažalost, poslednjih godina smo svedoci brojnih nemilih scena na ovdašnjim ulicama. Bilo je “sačekuša”, paljenja automobila, mahanja pištoljima, nasilničke vožnje, a povećao se i broj dilera narkotika. Sve je više i slučajeva namernog oštećivanja saobraćajne signalizacije, te mobilijara u parkovima i na sportskim terenima, pa očekujemo da će prisustvo kamera preventivno delovati, ali i pomoći da se brže otkriju počinioci – kaže šef Odeljenja za investicije i javne nabavke u Opštinskoj upravi, istovremeno i pomoćnik predsednika Opštine Dejan Grbić.

UPOTREBA

Čuvari reda u Novoj Varoši ističu i to da nema mesta strahu od eventualnih zloupotreba i preciziraju da će rad kamera moći da prati mali broj službenika koji su posebno obučeni, a informacije prikupljene posredstvom video-nadzora će se koristiti isključivo zarad veće bezbednosti sugrađana.

Novosti