Čuvari pesme izvika proslavili Petrovdan, krsnu slavu Udruženja

Nova Varoš – Pesma izvika je pravi biser jugozapadne Srbije koju su sa kolena na koleno prenosili gorštaci sa padina Zlatara, Murtenice i Javora.

Foto: B.Ilić

Ovu dvoglasnu melodiju su nekada uglavnom pevali čobani u planini kako bi sa pesmom dozivali devojke, a danas je ovaj način pevanja pretežno zaboravljen.

Pesma se sastoji od dva glasa pri čemu prvi glas vodi pesmu(razdvaja), a drugi ga prati. Na prvi pogled pevanje izvika ne izgleda teško, ali naprotiv, ovaj način pevanja zahteva izuzetno umeće i izdržljivost. Tekstovi ovih pesama su kratki i vezani za selo, ljubav, otkose, njive i volove, napisani kako bi se najlakše otpevali.

Foto: B.Ilić

Danas već tek po koji starina u selima Starog Vlaha zna da zapeva izvika, ali to nije jedini problem, već što nema sa kim da ukrsti glas i priseti se čobanskih dana. Baš iz tog razloga, ali i i zbog očuvanja tradicije pre 11 godina su ljubitelji ove pesme došli na ideju da osnuju Udruženje za očuvanje pesme izvika kako bi na jedno mesto sa okolnih brda okupili poznavaoce ove izvorne melodije da kroz druženje pokažu drugima način izvođena pesme koja nas je održala u ovim surovom selima smestenim na obalama Uvca između Zlatibora i Zlatara. Nakon osnivanja Udruženja počele su da se nižu brojne nagrade za raznih takmičenja širom Srbije i Republike Srpske koje su članove udruženja još više motivisale da nastave takmičenje.

Juče 12. jula na Petrovdan ovi čuvari tradicije su se okupili u Domu kulture “Jovan Tomić” u Novoj Varoši da proslave krsnu slavu udruženja, odnosno dan kada je osnovano, i 11 godina postojanja. Svih ovih godina na Petrovdan su se okupljali članovi Udruženja da obeleže svoju slavu i pomole se Bogu za naredna iskušenja na tradicionalnoj sceni.

Foto: B.Ilić

“Naše Udruženje ima za cilj da očuvamo prvenstveno pesmu izvika ali pored toga da se okupljamo i družimo na saborima i festivalima.
Nedavno smo otvorili školu pevanja izvika, gde je se prijavilo dosta mladih kandidata koji žele da nauče da pevaju izvika. Škola pevanja i sada aktivno radi zahvaljujući nađšim instruktorima pevanja koji su dobili sertifikate kako bi mogli bez nekih problema da vrše obuku. Ovo Udruženje broji oko 70 članova od kojih se 40 bavi aktivno pevanjem. Nastavićemo i u narednom periodu da nižemo nagrade i da čuvamo pesmu našeg kraja. Posebnu zahvalnost dugujemo doktoru Radojici Perisiću koji je svesrdno podržao očuvanje pesme izvika i prvi došao na ideju da osnuje Udruženje na cijem je celu bio do 2018. godine kada je se povukao, ali ne i isključio iz Udruženja jer nam i dan danas znaće njegovi saveti i pomoć”, prica Miroljub Raketić, predsednik Društva za negovanje tradicionalnog pevanja izvika.

Na ovogodišnjoj slavi udruženja prisustvovali su predsednik Miroljub Raketic, član odbora Risto Popović i brojni članovi udruženja, dok je poseban gost na slavi bio predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, koji je naglasio da će lokalna samouprava uvek biti tu za ovo udruženje i za pesmu izvika. Slavski kolac su prelomili Gledo Popović (domaćin ovogodišnje slave) i Čedo Mandić koji je uzeo kolač kako bi naredne godine on bio domaćin. Proslava je nastavljena uz ručak i pesmu izvika koja je i bila povod ovog okupljanja.

“Na svim festivalima po Srbiji smo cenjeni i lepo dočekani, a kući se vraćamo sa punim rukama nagrada”, dodaje Raketić.

PP Media B.Ilić