Nova Varoš: Procenat naplate poreza najveći u Srbiji

Od planiranih 49,9 miliona dinara, u opštinsku kasu u Novoj Varoši lane se od lokalnih poreza slilo 47, 8 miliona. Svoje obaveze izmirilo je 95 posto građana i 96 posto privrednih subjekata, a procenat naplate je među najvećim u Srbiji.

Lokalna poreska administracija prošle godine donela je 8.486 rešenja za naplatu poreza na imovinu fizičkim licima na kojima je ukupno zaduženje iznosilo 31,5 miliona dinara. Od toga je na ime poreza na kuće, stanove, poslovne objekte i poljoprivredno i šumsko zemljište ukupno naplaćeno 30,12 miliona u šta je uračunat i deo tek naplaćenog duga iz predhodnih godina.

Nadležni kažu da se slična situacija očekuje i u 2017. godini.

– Zakonska kamata koja se obračunava onima koji kasne nije mala i ona je verovatno jedan od razloga za revnost meštana u plaćanju poreza. Rok za uplatu rate za prvi kvartal poreza za ovu godinu istekao je 14. februara, a iznos je jednak iznosu poreza za poslednji kvartal prema rešenju za prošlu godinu- kaže Ljiljana Đenadić, šef lokalne poreske administracije pri Opštinskoj upravi u Novoj Varoši.

Odlukom nove odborničke većine u Skupštine opštine Nova Varoš, stopa poreza je smanjena za 0,5 posto pa sada građani po hektaru plaćaju manje 343 za šumsko i skoro 100 dinara manje za poljoprivredno zemljište.

-Porez na šumsko zemljište sada je 1.032 dinara po hektaru, dok će vlasnici poljoprivrednog zemljišta ove godine na imanje platiti porez od 314 dinara po hektaru- kaže Đenadićka.

U plaćanju lokalnih poreza revnosni su i pravi subjekti koji vode poslovne knjige. Od 18,4 miliona dinara koliko im je bilo zaduženje, ona su lane u opštinsku kasu uplatili 17,7 miliona dinara.
Izvor: varoške novine