Nova Varoš spremno dočekuje Zlatarfest

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo Vas da će se manifestacija Zlatarfest 2016 održati od 28. do 31. jula u organizaciji Turističko-sportskog centra „Zlatar“, a pod pokroviteljstvom Opštine Nova Varoš.
Osnovni cilj manifestacije je promocija turističkih i privrednih potencijala, kao i upotpunjavanje turističke ponude opštine Nova Varoš.
ZLATARFEST tradicionalno objedinjava brojne događaje kojima se promovišu očuvana tradicija, ali i izuzetne prirodne i kulturne vrednosti zlatarskog kraja.
U okviru ZLATARFEST-a 2016, održavaju se:
XI Izložba „Zlatne ruke Zlatara”
(svakog dana Zlatarfesta, gradski Trg, 17.00-24.00)
Izložbeno-prodajna manifestacija Zlatne ruke Zlatara predstavlja specifičnu i svojstvenu ponudu ručno rađenih domaćih prehrambenih, tekstilnih i predmeta od raznih materijala različite upotrebne vrednosti, kao i suvenira. Poseban događaj biće Izložba proizvođača meda i pčelinjih proizvoda sa Zlatara.
IV tribina „Održivi razvoj opštine Nova Varoš“
(petak 29. jul, kongresna sala hotela „Panorama“ Zlatar, 13.00-15.00)
Na tribini će govoriti eminentni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i turizma, a radni deo obeležiće konkretni predlozi učesnika skupa na temu održivog razvoja opštine Nova Varoš. Učesnici tribine biće poljoprivrednici, turistički poslenici, privrednici, predstavnici lokalnih samouprava i nevladinog sektora.
VI Sabor pevanja iz vika
(petak 29. jul, mala bina Doma kulture „Jovan Tomić“, 17.00-20.00)
Pevanje „iz vika“, karakteristično je za područje Starog Vlaha, sa najvećom zastupljenošću u novovaroškom kraju i jedan je od najstarijih vidova dvoglasnog pevanja u srpskom narodu. Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja iz vika radi na očuvanju ove najveće kulturne vrednosti našeg kraja upisane u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Zlatarska regata
(subota 30. jul, Zlatarsko jezero, 10.00-14.00)
Splavarenje Zlatarskim jezerom, trećim po veličini u Srbiji, posle Đerdapskog i Perućca na Drini. Jezero je plovno najvećim delom, a vožnja čamcima predstavlja jedinstven doživljaj. Ovaj događaj biće upotpunjen raznovrsnim sadržajima poput takmičenja u vaterpolu, vožnji pedalina, skoku sa mosta, kao i igrama bez granica.
Za sve poklonike sporta biće organizovane brojne rekreativne aktivnosti kao što su:
– Polufinalni i finalni mečevi Memorijalnog turnira „Željko Martinović – Pepo“ u malom fudbalu (petak, 29. jul od 16:30 do 20:30 sati na sportskim terenima na Zebinovcu)
– Prvi Kup Zlatara u obaranju ruke (subota, 30. jul od 17:00 do 20:00 sati na maloj bini pored Doma kulture „Jovan Tomić“)
– Drugi memorijalni turnir „Branko Grbić“ u uličnom basketu (nedelja, 31. jul od 10:00 do 21:00 sati na Gradskom trgu)
Učenici VII i VIII razreda osnovnih i učenici srednjih škola, koji su ljubitelji ZLATARFEST-a, imaće priliku da na kreativan način iskažu svoje viđenje manifestacije putem prvog nagradnog likovnog konkursa. Rok za predaju radova je 20. jul 2016. Godine. Svi prijavljeni radovi biće predstavljeni na izložbi u Domu kulture „Jovan Tomić“, koja će biti upriličena tokom trajanja manifestacije.
Organizacioni odbor ZLATARFEST-a prvi put ove godine raspisuje i nagradni konkurs za izradu idejnog rešenja suvenira Turističko-sportskog centra „Zlatar“. Pravo učešća imaju državljani Republike Srbije koji ispune uslove propisane javnim pozivom. Konkurs je otvoren do 20. jula 2016. godine, a najbolje ocenjeni suvenir postaće zvanični turistički suvenir TSC-a „Zlatar“.
„Najukusniji“ deo ovogodišnjeg ZLATARFESTA-a biće nadmetanje u pripremi „Zlatarske čorbe“ kao i degustacija zlatarskog sira i heljdopite. Prijava na konkurs za najbolju čorbu otvorena je do 25. jula. Učesnicima će biti nadoknađeni finansijski troškovi namirnica za pripremu izabrane čorbe, a najuspešnijem kuvaru biće uručene prigodne nagrade. Najbolje ocenjena čorba postaće sastavni deo menija ugostiteljskih objekata na Zlataru.
Najukusnije Zlatarske čorbe prisutni će moći da degustiraju u petak 29. jula od 15:00 do 16:30 sati na platou sportskog terena hotela „Panorama. Pobednici likovnog i konkursa za suvenir biće proglašeni istog dana u 20:00 sati na glavnoj bini.
Za sve detaljnije informacije o uslovima javnog poziva informišite se putem telefona 065/350-01-55 ili mejla officetsczlatar@gmail.com.
Okosnicu večernjih festivalskih sadržaja činiće koncerti poznatih estradnih umetnika: Kiki Lesendrić & Piloti (četvrtak, 28. jul), Žarko Popović – Žare, Nikola Nikolić – Džoni i Nataša Bekvalac (petak, 29. jul), Etno grupa Trag, Miloš Radovanović i Ministarke (subota 30.jul) i Varoški tamburaši (nedelja, 31. jul).
Posetioci mogu iskoristiti pogodnosti uređenih pontonskih plaža na okolnim jezerima, a za sve one koji imaju višak adrenalina, dovoljno hrabrosti i izdržljivosti ADRENALIN PARK na Zlataru je pravi izazov.
Pozivamo vas da nas, kao i do sada, posetite i medijski propratite ZLATARFEST i BUDETE NA PRAVOM MESTU, NA DOBROJ VISINI, kaže se u saopštenju Organizacionog odbora Zlatarfesta.
PP Media