Nova Varoš: Sud vratio radnike na posao (video)

Tokom juna i jula meseca ove godine ukupno 14 radnika iz ovdašnja dva javna preduzeća ostalo je bez posla. Naime, 5 radnika „Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju“ Nove Varoši poslato je na biro za zapošljavanje nakon što je pokrenut postupak likvidacije u ovom preduzeću, dok je kao tehnološki višak proglašeno 9 radnika „ JKP 3 Septembar“ iz Nove Varoši i na taj način ostalo bez posla.
Nezadovoljni ovim odlukama i načinom na koji su donete, radnici su presavili tabak i pravdu potražili na sudu. Pa su tako presudom Osnovnog suda u Prijepolju od 17.novembra vraćeni na posao, a sud je ustanove obavezao da nadoknade nastale troškove.
Među devet radnika ovdašnjeg komunalnog preduzeća, koji su tada ostali bez posla je i Suzana Šuljagić. Ona je nakon 16 godina provedenih u firmi morala na Zavod za zapošljavanje. Prema njenim rečima razlozloge otkaza vidi kao političke, ali je zadovoljna što se na kraju sve ovako završilo.
„Mi odavde jedemo hleb, videćemo da napravimo neki sporazum sa opštinom kako bi izbegli podnošenje tužbenih zahteva i dalje izlaganje trošku firme u kojoj radimo“, ističe Suzana Šuljagić.

Vraćeni na posao Suzana Šuljagić i Dejan Grbić, foto: www.ppmedia.rs

Vraćeni na posao Suzana Šuljagić i Dejan Grbić, foto: www.ppmedia.rs


Dejan Grbić je jedan od pet radnika novovaroške direkcije koji su tada ostali bez posla. Nakon nedavne promene vlasti u ovoj opštini i obustavljanja postupka likvidacije Direkcije za građevinsko zemljište, on je imenovan za vd direktora ustanove. Kaže da je zadovoljan brzom reakcijom suda, te da će otpremninu koju je dobio prilikom otkaza vratiti u opštinsku kasu i da neće tužiti firmu zbog pričinjene štete.
„ Ovo je bila čisto politička odluka od strane ne nadležnog organa, odnosno tadašnje prinudne uprave koja je rukovodila radom opštine. Mi smo za pet meseci izgubili što se novčane nadoknade tiče blizu 1,8 miliona dinara kao otpušteni radnici. Sud je obavezao Opštinsku upravu da nam nadoknadi te zarade. Ovi troškovi rasli bi iz meseca u mesec ali na sreću sadašnja vlast je prepoznala ovaj problem pa je priznanjem krivice okončala sudski spor i izbegla dodatne troškove“, kaže Dejan Grbić.

Lokalni SNS: Biće podnete krivične prijave protiv direktora „JKP 3 septembar“ i „Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju“

Predsenik opozicionog lokalnog SNS-a Dimitrije Paunović, oglasio se pisanim saopštenjem u kojem kaže da će protiv direktora “JKP 3. septembar” Zorana Mirosavljevića, sindikat ove komunalne ustanove podneti krivičnu prijavu zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Naime, on je kao direktor ovog preduzeća, otkazao punomoćje advokatu koji je zastupao firmu, te je nakon toga priznao kako svoj tako i tužbeni zahtev svojih kolega protiv “JKP 3 septebar” . Kako Paunović tvrdi, takođe će biti podneta i krivična prijava direktoru Direkcije za izgradnju opstine Nova Varoš Dejanu Grbiću ukoliko vrati u radni odnos radnike koji su zbog likvidacije direkcije bili proglaseni tehnološkim viškom i kojima je isplaćena otpremnina.
On, smatra spornim i odluke ovdašnjeg parlamenta i kaže da su nezakonite u delu gde su za imenovanje lica na mesta vd direktora izabrani ljudi koji vode sudske sporove protiv preduzeća u koja se imenuju, ističući da u tim slučajevima postoji sukob interesa o čemu su se obratili i Agenciji za borbu protiv korupcije.
PP Media