Prijepolje: Peticijom protiv divlje deponije (video)

Na samom ulasku u Prijepolje, na desnoj obali reke Lim nalazi se nesanitarna deponija Stanjevine. Naspram deponije nalazi se naselje Zalug koje broji oko tri hiljade stanovnika. Meštani ovog naselja, njih oko 500 potpisalo je peticiju koju su predali na pisarnici opštine a u kojoj traže od lokalne vlasti da preduzme sve aktivnosti u cilju zatvoranja ove nesanitarne deponije, koja kako kažu, ugrožava njihove živote. Kao krajnji rok koji je naveden u peticiji, za rešavanje ovog problema jeste 31. decembar, nakon čega meštani najavljuju blokadu deponije i sprečavanje daljeg dovoženja komunalne otpadi pomenutu lokaciju.

Meštani Zaluga ispred zgrade lokalne samouprave u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs

Meštani Zaluga ispred zgrade lokalne samouprave u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs


Pre 16 godina ova nesanitarna deponija nakon protesta meštana naselja Zalug i Šehovića polje bila je zatvorena, pa je komunalna otpad odvožena je na pribojsku deponiju. Međutim nakon bombardovanja 1999. godine otpad se opet počela deponovati u Stanjevine, na samom ulasku u grad.
„Imali smo strpljenja 16 godina očekujući neko rešenje. Sada kada mesta za odlaganje otpada više nema, JKP Lim smeće odlaže gomilajući ga u vis i ne prekrivajući ga zemljom nesnosan miris se širi pa smo non stop u bojazni da se ne pojavi neka zaraza. U slučaju da se do kraja godine ne nađe rešenje, organizovaćemo se i nećemo dozvoliti dalje lagerovanje smeća“, tvrde u glas Mirza Turković i Stanimir Derikonjić, meštani Zaluga čije kuće se nalaze samo 300 metara od ove deponije.

Deponija predstavlje opasnost i za Osnovnu školu

U Zalugu se nalazi i izdvojeno odelenje Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“. Školu pohađa oko 70 učenika i 12 predškolaca, a prema rečima ovdašnjeg učietlja Živorada Radomirovića, deponija predstavlja veliku opasnost za decu koja pohađaju školu.
„Možemo da se pohvalimo da smo najbrojnije četvororazredno odeljenje u opštini. Deponija se nalazi naspram ove škole i smrad koja dopire do igrališta i školskih učionica preti da ugrozi zdravlje dece. Od nadležnih opštinskih organa očekujemo da pronađu drugu lokaciju te da deponiju izmeste “, ističe učitelj Živorad Radomirović.

Meštani Zaluga: Vlast izbegava razgovor sa građanima, potpredsednik opštine tvrdi da je stvar ispolitizovana

Meštani Zaluga kažu da su u više navrata pokušali da dođu do opštinskih vlastodržaca te da o ovom za njih gorućem problemu razgovaraju sa njima. Međutim pokušaji su bili bezuspešni i do sastanka nije došlo. Potpredsednik opštine na Limu Stanko Kijanović, kaže da razume meštane ali smatra da je njihov problem ispolitizovan i ne očekuje da će biti rešen do kraja godine kako oni traže.
„Deponija na ulasku u grad je estetsko ruglo opštine, ovo što su rekli građani za nas nije ništa novo što nismo znali, već smo počeli da preduzimamo radnje i da tražimo rešenje za ovaj problem. Mislim da je ovo bez obzira na opravdanost zahteva malo ispolitizovano. To kažem iz razloga što smo mi na vlasti tek od juna meseca i stavljeni smo u poziciju da odmah rešimo ovaj jako težak problem koji postoji decenijama unazad“, tvrdi zamenik predsednika opštine Stanko Kijanović.

Potpredsednik opštine Prijepolje Stanko Kijanović, foto: www.ppmedia.rs

Potpredsednik opštine Prijepolje Stanko Kijanović, foto: www.ppmedia.rs


Meštani su imali primedbe i na to da se smeće tokom poplava koje su zadesile ovo naselje pre samo pola meseca, mašinama zgrtalo u reku Lim te da je na kraju završilo u njihovim nivama i voćnjacima.
PP Media