Nova Varoš u ponedeljak obeležava dva velika jubileja posvećena vojvodi Petru Bojoviću

U gradu podno Zlatara u ponedeljak 16. jula, nizom dođaja biće obeležena dva značajna jubileja za ovu opštinu, 160 godina od rođenja srpskog vojskovođe vojvode Petra Bojović i 100 godina od završetka Velikog rata. Obeležavanje svetkovine podeljeno je u dva dela, prepodnevni program predviđa polaganje venaca i cveća, opštinskih i državnih delegacija, na gradskom Trgu i u Miševićima rodnom selu vojvode Bojovića, kraj spomen česme, dok će večernji program početi u galerijskom prostoru Doma kulture izložbom „Velike nade majke Rade“ autorke Indire Gendžić, kustoskinje ovdašnjeg Zavičajnog muzeja, posvećenoj vojvodinoj majci Radi, a zatim na platou Trga sledi dramsko – muzički program.

-Završnicu svetkovine obeležiće umetnički program „Vojvodi u čast“koji je je zakazan za 20 i 30 časova na platou Trga koji nosi ime slavnog vojskovođe. Reč je o dramsko-muzičkom spektaklu u kojem učestvuju prvaci beogradskog glumišta Vanja Milačić i Lepomir Ivković, i Kamerni orkestar iz Zemuna, sa solistkinjom Janjom Milišić Križak – najavila je na konferenciji za novinare pomoćnica predsednika opštine Marijana Đokić i dodala će će ukoliko se pogoršaju vremenske prilike, program će biti održan u velikoj sali Doma kulture Jovan Tomić.

Najavili obeležavanje svetkovine: Marijana Đokić, Radosav Vasiljević i Indira Genčić, foto: www.ppmedia.rs

Pokrovitelj manifestacije je lokalna samouprava, a tu su još i Dom kulture „Jovan Tomić“, Narodni muzej Užice- zavičajno odeljenje u Novoj Varoši i udruženja „Smart“ i Potomaka ratnika 1912-1918 „Vojvoda Petar Bojović“.
PP Media